Zita Kabátová (1913)
Zita Kabátová byla jednou z mála slavných hereček, kterou Vávra při obsazování rolí opomíjel. Přesto ale do výčtu žen velkého režiséra patří. Vávra Zitě Kabátové prý kdysi udělal nabídku: Dám ti skvělou roli, ale ty se mnou strávíš noc. Zita ho prý odmítla a od té doby se prý dlouhou jeden druhému vyhýbali.

Zita Kabátová
Autor: max

Nataša Gollová (1912-1988)
Jedna z nejdivočejších meziválečných hereček měla poměr s kdekým, nehledě na rasu či politickou příslušnost. Mluvilo se i tom, že má poměr s vlivným a úspěšným Vávrou. Ten na ni zevně nedal dopustit. Například pro roli Helenky ve filmu Pohádka máje (1940) pro něj jiná herečka než Nataša Gollová neexistovala. „Helence mělo být 16 a Gollové bylo téměř 30,“ vzpomíná Vávra na drobný problém. Nakonec to dopadlo tak, že kvůli Gollové nechal přeobsadit i další role, ze kterých tak vypadli mladší herci.

Nataša Gollová
Autor: max

Hana Vítová (1914 – 1987)
Také o jejím poměru s Vávrou si štěbětali vrabci na střeše. Drby se objevily v době, kdy hrála v jeho filmu Cech pannen Kuthohorských. Hana Vítová byla třikrát vdaná a její manželství byla nešťastná. Nejprve se zamilovala do Jiřího Voskovce, ale když ji odmítl, vzala si komika Járu Pospíšila. Pak si vzala šéfredaktora tehdy velmi populárního časopisu Kinorevue Bedřicha Rádla. Jejím třetím mužem byl R.A. Dvorský.

Hana Vítová
Autor: max

Jitka Němcová (1950)
Se svou budoucí manželkou se Otakar Vávra seznámil na FAMU, kde vyučoval a ona studovala. Jejich vztah (Němcová je o 40 let mladší) přijímalo okolí z rozpaky. Když si Vávra Němcovou bral, bylo mu skoro 60. Už jsou spolu 35 let. Když Němcová mluví o svém manželovi, neříká mu Ota, nebo Otík, ale Vávra.

 

Jitka Němcová
Autor: max

 

Lída Baarová (1914-2000)
Otakar Vávra mluvil o kráse Lídě Baarové jako o „živočišné, která opájela snad každého muže. Byla krásná úplně celá. Hrála ve čtyřech jeho filmech, z nichž nejslavnější je Panenství (1937) a Dívka v modrém (1939). Přestože se mluvilo o jejich milostném poměru, bylo třeba si dávat zatracený pozor. S nacistickým ministrem propagandy Goebbelsem trávila v letech 1937 a 1938 každou volnou chvíli. Vávra navštívil Lídu Baarovou jen několik dnů před smrtí v jejím salcburském bytě v roce 2000.

Lída Baarová
Autor: max

Zorka Janů (1921–1946), sestra Lída Baarové
Hrála v jeho filmu Cech panen Kutnohorských (1938) a dalších ze 40. let: Podvod s Rubensem a Pacientka Dr. Hegela.  Jisté je, že Vávra patřil mezi její důvěrné přátele. Zorka Janů byla sice zamilovaná do spisovatele Františka Kožíka, ale na druhou stranu byla psychicky nevyrovnaná, impulzivní a vděčná za každou náruč a režisér Vávra jí dal velké filmové šance a stál při ní i v době, kdy se od ní všichni kvůli kolaboraci její sestry odvraceli.

Zorka Janů
Autor: max

Adina Mandlová (1910 - 1991)
Poměr režiséra s Adinou Mandlovou je jediný, který přiznal: „S Adinou jsme byli strašní kamarádi. Takoví kamarádi, že jsme si jednou řekli, jaká je to hanba, že jsme spolu ještě nespali, když se tak dlouho známe. Tak jsme se do toho jednou dali. A ona mně trošku dávala jaksi rady, že jsem měl moc rychlý rytmus.“ Natočili spolu několik filmů. Slova režiséra Otakara Vávry k filmu Šťastnou cestu říkají vše: "V jedné scéně jsem Mandlovou ukázal od pasu nahou. Měla krásné, plné a pevné poprsí. Řekl jsem jí, jestli by neměla přestat s těmi nacisty, ale ona mi jednoduše odpověděla, že má před sebou pět let, kdy si udrží krásu, a tu dobu chce využít, jak jen to bude možné." Pak ale dodává: „Byla taky krásná, ale jen do pasu. Od pasu dolů měla kozí nohy.

Adina Mandlová
Autor: max