Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsou výrobky pro děti skutečně zdravé?

Na dotazy čtenářů a čtenářek Blesku odpovídal Vít Syrový, autor knihy Tajemství výrobců potravin
Na dotazy čtenářů a čtenářek Blesku odpovídal Vít Syrový, autor knihy Tajemství výrobců potravin  (Autor: Dana Kolářová)
Autor: red - 
4. března 2010
04:44

Seriál Blesku o tom, jaké fígle na nás zkoušejí výrobci potravin, vyvolal velký zájem. Proto jsme dali prostor také vám, čtenářům Blesku, pro vaše dotazy. Odpovídal na ně Vít Syrový, autor knihy Tajemství výrobců potravin.

Čtenáře nejvíce zajímala kvalita stravy, kterou konzumují jejich děti.

Vnouče používá broskvový prášek Tang, je tam dost éček, je to dobře?

Čtenářka z Nového Bydžova

Ten nápoj neznám, proto ho těžko mohu hodnotit. Vždy je třeba zkontrolovat, která éčka tam jsou. Neměla by tam být třeba umělá sladidla a barviva. Pořiďte si tahák se seznamem éček a najděte si tam hodnocení, z hlavy to těžko odhadnete. Éček je u nás povoleno více než 300 a málokdo si je pamatuje.

Proč jsou vlastně škodlivá aditiva? Co se s nimi v těle děje?

Petr z Golčova Jeníkova

Určitou část chemikálií dokáže tělo po přepracování nějak vyloučit společně s močí, stolicí, skrze kůži či jinak. Pokud je však škodlivin moc nebo jde o umělé a těžko odbouratelné sloučeniny, leckdy to nezvládne. Protože po překročení určité koncentrace by došlo k otravě, ukládají se tyto škodliviny třeba do cyst, kloubů i jinam. Tyto »černé skládky« organismu ale mohou způsobovat zdravotní problémy – od ekzémů, zánětů až po srdečně cévní onemocnění či rakovinu.

Přidává se nějaká chemikálie i do vína?

Věra z Mikulova

Víno by mělo být skladováno ve sklípku. Pokud je skladováno v obchodech, je třeba ho nějak konzervovat. Používají se většinou siřičitany, které řadím do nejnebezpečnější, páté skupiny, neboť mohou vyvolávat závažnější alergické problémy. Nakolik danému člověku škodí, závisí hlavně na jeho zdravotním stavu a přijatém množství.

Jaká je kvalita tzv. kojenecké stravy?

Růžena z Karlových Varů

Pokud je výrobek jednoznačně označen jako kojenecká či dětská strava, pak by dle zákona neměl obsahovat žádné škodlivé přídatné látky. V obchodech však můžete najít výrobky, na kterých je fotka kojence, ale kde není písemně uvedeno, že jde o kojeneckou či dětskou stravu. Na tyto výrobky se již zákon nevztahuje, a proto se stává, že obsahují i škodlivé přídatné látky. Pokud takový výrobek najdete, jde o podvod a rozhodně ho nedoporučuji.

Jsou margaríny opravdu zdravé?

Josef, Soběslav

Výrobci margarínů často deklarují, že jejich výrobky snižují cholesterol v krvi. To však nebylo nikdy prokázáno. Takže proč by měly být zdravější?

Na dotazy čtenářů a čtenářek Blesku odpovídal Vít Syrový, autor knihy Tajemství výrobců potravin Na dotazy čtenářů a čtenářek Blesku odpovídal Vít Syrový, autor knihy Tajemství výrobců potravin | Dana Kolářová

fiiikulka ( 6. března 2010 09:47 )

Ano, s kojením máte pravdu, ale v tomhle případě to bylo míněno trošku jinak... stačí se zamyslet. Kritizuju kritiku, poněvadž když se někdo absolutně vychválí, jak to dělá dokonale a pak napíše, co napíše...

e.44 ( 6. března 2010 02:36 )

Když už někoho kritizujete, tak u toho zkuste taky přemýšlet. V tom, že ovocnou šťávu si může každý udělat doma, máte pravdu.Ale co se kojení týka, tak rozhodně ne každá maminka může ovlivnit, jak dlouho bude kojit. Svojí první dceru jsem kojila bez problémů do jednoho roku. No a když byly mé druhé dceři 4 měsíce tak se mi ze dne na den přestalo mléko tvořit, nic jsem s tím nemohla udělat a musely jsme přejít na Sunar.

fiiikulka ( 5. března 2010 21:47 )

Víte co, až se to naučíte bez soli, kupovanejch šťáv a mlíčka od nestlé, pak teprve suďte ostatní. Říkáte, jak jste perfektní, tak co raději místo mlíčka kojit a šťávu udělat doma? Jsem na vás zvědavá, až bude vaše mimi starší a jestli vždycky budete tak důsledně "perfektní". Není dobré příkrmy kupovat, vždycky je lepší uvařit, ale raději pomlčte, jak to děláte a co mu všechno dáváte, pak to teprve získá "punc dokonalosti".

lemoninka ( 5. března 2010 14:27 )

Milá paní, vy víte velké kulové, co vařím a jak to vařím. Rozhodně se to u našeho dětského doktora setkolo s chválou, protože malému dávám všechno a nejsem líná mu to uvařit. Co vy si tady přečtele z jednoho příspěvku je omezené, do bytu mi nevidíte. Tak si nechte svoje chytré soudy a starejte se o své děti lépe než já, když jste tak dokonalá.

sova13 ( 4. března 2010 18:53 )

lemoninko souhlasím s oběma tvými příspěvky , tedy až na ten bujón. To je opravdu samá chemie.Jinak si také myslím, že domácí strava, pokud není moc solená ani kořeněná je i pro hodně malé děti vhodnější než ta kupovaná chemie.0bě moje holky, které se narodily před r.89 vyrostly na domácí stravě a nikdy neměly žádné zažívací potíže, zdravotní problémy nebo alergie.

Zobrazit celou diskusi