Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyřeší psycholog v každé škole týrání dětí?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: pes - 
3. března 2010
05:00

Až padesát dětí ročně v ČR zemře na následky týrání a špatné péče. Dvacet až čtyřicet tisíc dětí je týráno. Podle ředitelky Nadace Naše Dítě jsou řešením psychologové do škol.

Počet těchto případů bohužel každý rok roste. Je to jen pár dní, co soud poslal do vězení otce a bratra, kteří celé roky zneužívali dívku z Břeclavska, a to od jejích sedmi let. Přestože opakovaně žádala o pomoc, učitelé jí neuvěřili. „Jsem přesvědčená, že kdyby měla možnost pohovořit si s odborníkem, něco takového by absolutně nebylo možné,“ řekla v úterý na tiskové konferenci strany Věcí Veřejných ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Baudyšová podporuje návrh, aby na každých pět škol připadl alespoň jeden psycholog. „Tito odborníci musejí do škol. Také je třeba, aby se změnil systém práce s týranými dětmi. Třeba ve Velké Británii se po každém případu týrání sejde komise složená ze sociálního pracovníka, učitele, pracovníka neziskovky atd. a jedná ve prospěch dítěte. U nás je to takové kostrbaté,“ říká Baudyšová. Nemusí jít ale jen o sexuální zneužívání. Za většinou případů týrání dětí pravděpodobně stojí neschopnost rodičů děti vychovávat.

V anketě u článku Tělesné tresty: Recept na nevycválanou mládež? se pouze 11 % čtenářů Blesk.cz vyjádřilo, že by se děti neměly bít v žádném případě. 65 % čtenářů si podle ankety myslí, že občas se tělesným trestům nejde vyhnout a 21 % čtenářů dokonce souhlasí s tvrzením "škoda rány, která padne vedle". Nemůže být právě neschopnost vychovávat děti bez použití násilí důvodem alarmujícího počtu týraných dětí? Nebo je naopak statistika týraných dětí podle vás přehnaná? Zajímá nás váš názor. Napište nám o něm do diskuze!

anelam ( 3. března 2010 16:24 )

Naprosto s vámi souhlasím!!!!!!Ale je to ta demokracie-každý může všechno a právníci a soudci z toho bohatnou plus všeliací psichiatři,znalci atd.kteří si přitom ani sami se sebou nevědí rady:Jak mě při rozvodu může radit ženská která je 2x rozvedená?????

zirafa ( 3. března 2010 16:19 )

pleteš hrušky s jabkama! Týrání je soustavné, opakující se, bezdůvodné ubližování...kdežto když neposlušný fakan dostane po tlamě za nevhodné sprosté chování, tak to není týrání, ale jeden z výchovných prostředků, když už ostatní selhaly....

anelam ( 3. března 2010 16:14 )

Taky souhlas!!!!Když jsem řekla synovi-to se nedělá 2x-a neposlechl,tak dostal 3x na zadek.!A ejhle přede mnou to už nikdy neudělal!Nevím jestli někde jinde to neudělal al nic se mě nedoneslo!!!!

anelam ( 3. března 2010 16:08 )

No dnes jen se všemi souhlasím!!!!!!

anelam ( 3. března 2010 16:05 )

Ano souhlasím!!!!!

Zobrazit celou diskusi