Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tající sníh zvedá hladiny řek

Takové problémy se zatím neočekávají.
Takové problémy se zatím neočekávají.  (Autor: Ondřej Čermán, Helena Lacinová, ilustrační foto)
Autor: ČTK, oj - 
2. března 2010
10:08

Kvůli tání sněhu je zvýšená hladina řek v Česku na 37 místech, což je o pět více než v pondělí. Druhý stupeň povodňové aktivity platí na čtyřech místech. Žádné velké problémy se přesto zatím neočekávají.

Druhý stupeň povodňové aktivity dnes platí na čtyřech místech - na řece Moravě ve Strážnici a Lanžhotě, na Třebůvce v Lošticích na Olomoucku a Šlapance v Mírovce na Havlíčkobrodsku. Na ostatních platí první stupeň. Uvádí to Český hydrometeorologický ústav na svých internetových stránkách.

V pondělí večer byla vyhlášena pohotovst, tedy druhý stupeň, jen na dvou místech - na Třebůvce v Lošticích a Romži ve Stražisku na Prostějovsku. Hladina Třebůvky zůstala i dnes vzedmutá. Morava v Lanžhotě a Strážnici dosahovala v pondělí prvního stupně - bdělosti.

Bdělost nyní platí například na třech místech na řece Svratce, Moravě a Berounce, na dvou místech na řece Cidlině. Dále na Labi v Ústí nad Labem, Radbuze ve Lhotě, Úhlavce ve Stříbře, Rokytné v Moravském Krumlově, na Opavě v Děhylově a Hané ve Vyškově.

Zvýšené hladiny vodohospodáři hlásí z toků v západních, severních a východních Čechách, na severní a jižní Moravě.

Předpověď na úterý

Na úterý meteorologové předpovídají polojasno, od jihozápadu oblačno až zataženo, k večeru od západu ubývání oblačnosti. Na jihu by mohlo místy, jinde jen ojediněle sněžit. V polohách nižších než 400 metrů nad mořem mohou být dešťové srážky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi třemi až sedmi stupni. Bude vát slabý vítr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi