Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polsko vyzbrojovalo palestinské teroristy

Sabrí Chalíl Banna neboli abú Nidal byl palestinský terorista.
Sabrí Chalíl Banna neboli abú Nidal byl palestinský terorista.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
2. března 2010
09:04

Polský komunistický režim v 80. letech minulého století hostil a vyzbrojoval palestinské extremisty včetně vůdce hnutí Fatah-revoluční rada (FRC) abú Nidala.

"Zavírali jsme oči před skutečností, že přijíždí do Polska, aby se léčil a aby si tu odpočinul před novými teroristickými akcemi," řekl soukromé televizní stanici TVN Kiszczak, který býval pravou rukou posledního polského komunistického prezidenta Wojciecha Jaruzelského.

Podle něj Polsko abú Nidalovi rovněž prodávalo zbraně. "Bylo v zájmu Polska prodávat mu co největší množství zbraní," vysvětlil během pořadu věnovaného aktivitám abú Nidala v Polsku.

Navzdory tomu, že Abú Nidal, vlastním jménem Sabrí Chalíl Banna, dlouhá léta figuroval na čelných místech amerického seznamu mezinárodních teroristů a zatykač na něj byl vydán i ve většině arabských a v několika evropských zemích. V Polsku v 80. letech údajně řídil společnost, kterou TVN identifikovala jen zkratkou SAS.

Na svědomí útok na olympiádě v Mnichově

Skupině abú Nidala byla připisována řada krvavých atentátů především v Evropě v letech 1970 až 1988. Její frakce Černé září se nechvalně proslavila při útoku na letních olympijských hrách v Mnichově, kde osm teroristů zajalo členy izraelské výpravy. Při pokusu o záchrannou akci bylo zabito pět teroristů, ale i jedenáct atletů.

O dopadení abú Nidala v té době usilovalo i oficiální palestinské vedení Jásira Arafata. Abú Nidal v polovině 60. let patřil k zakladatelům jeho Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), v roce 1973 se ale nepohodl s Arafatem a založil vlastní radikální skupinu Fatah-revoluční rada (FRC).

Abú Nidal zemřel v srpnu 2002 v Iráku a zatímco podle některých zdrojů se sám zastřelil, když ho přišli zatknout agenti a předvést k výslechu, jiné spekulují o tom, že ho zabila sama irácká tajná služba.

smrk ( 2. března 2010 11:22 )

jen se z toho n.e.p.o.s.e.r.m.e., Polsko vyzbrojovalo Fatáh, USA zase Bin Ládina, vyzbrojovali Irák ve válce s Iránem a potom Husajna zlikvidovali - tak vo co gou, je to jen obchod a jsou v tom obrovské peníze - takže klídek....

Zobrazit celou diskusi