Jen málo automobilek si dává tolik záležet, aby její auta jezdila i na závodních tratích. Sportovní geny ale dává do vínku i běžným modelům – a to verzí RS. A teď přidhází další generece – jak Fabia, tak Fabia Combi budou jezdit s motorem 1.4 TSI o výkonu 180 koní. Cena nové Fabie RS bude podobná jako cena Seatu Ibiza 1,4 TSI (504 900 Kč).

Na první pohled sportovní verzi rozlišíte podle předního nárazníku a integrovaných kruhových mlhových světlometů. Pokud potřebujete jednoznačnější nápovědu, pak na masce chladiče objevíte symbol RS. Sportovního ducha prozradí i 17" kola z lehké slitiny Gigaro vyvinutá speciálně pro RS, červeně lakované brzdové třmeny, které prosvítají za paprsky kol nebo tónovaná skla.

Fotogalerie
7 fotografií

Při pohledu zezadu jistě fajnšmekři odhalí nový nárazník s difuzorem a dvojitá koncovka výfuku také leccos naznačuje. Sportovní podvozek má i asistenčními systémy ESP, ABS, ASR, naladěnými na vysoké jízdní výkon. Mimořádný požitek z průjezdu zatáčkou přináší nová funkce XDS, která elektronicky jemně přibrzdí při jízdě v zatáčce tzv. „pod plynem“ přední vnitřní kolo.

Interiér se chlubí sportovními sedadly s logem RS na opěradlech. Sedadlo řidiče i spolujezdce se dá výškově nastavit, stejně jako volant, který to umí i podélně.
Škoda Auto poprvé nasadila čtyřválcový benzinový motor s dvojitým přeplňováním, který umožní jet í maximální  rychlost 224 km/h a se zrychlením z 0 na 100 km/h za 7,3 sekund pro obě varianty karosérie. Spotřeba má být přitom pouhých 6,4 litru paliva.

Škoda Fabia Combi RS: Technické údaje najdete ZDE >>

Škoda Fabia RS: Technické údaje najdete ZDE >>