Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Větrná smršť: 47 obětí ve Francii

Nejvážnější je situace v Německu a ve Francii
Nejvážnější je situace v Německu a ve Francii  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
1. února 2010
10:28

AKTUALIZOVÁNO: Silná větrná smršť si o víkendu ve Francii vyžádala nejméně 47 mrtvých. Smrtící živel doprovází tlakovou níži Xynthia, která v sobotu zasáhla Portugalsko a Španělsko a v neděli se nasunula do severnějších částí Evropy.

Dohromady si přes víkend dosud vyžádala nejméně 60 obětí na životech, čtyři mrtví jsou na Pyrenejském poloostrově a tři v Německu. Jenom ve Francii připravila bouře na milion domácností o dodávky elektřiny, v západních částech Německa se zastavila železniční doprava.

Nejhůře na řádění bouře doplatila Francie s 47 mrtvými a desítkami raněných. Tento nejnovější údaj dnes večer oznámilo ministerstvo vnitra. Rychlost větru na západním pobřeží dosahovala 150 kilometrů za hodinu. Podle agentury AFP šlo o nejsilnější bouři ve Francii od roku 1999, kdy živel zabil 88 lidí.

Prezident Nicolas Sarkozy vládu vyzval k co nejrychlejšímu přijetí solidárních opatření. Jenom na západě Francie v departmentu Vendée zahynulo 29 lidí. Hladina moře se tu vzedmula o 1,5 metru.

Rodiny bez elektřiny

Podle agentury AP se mnoho francouzských obětí utopilo, jiní zemřeli po zásahu zřícené části budovy nebo větve stromu. V nejvíce postižených regionech na západě a ve střední části země je podle francouzské elektrárenské společnosti EDF bez elektrického proudu na jeden milion domácností.

Na západě země v Charente-Maritime, Aytré a La Rochelle, kde jsou hlášeny velké záplavy, vylézali obyvatelé na střechy domů. Air France zrušila nejméně 100 ze 700 letů, které dnes měly být uskutečněny na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Na jihu Francie zůstalo zablokováno na několika dálnicích téměř 1200 kamionů nad 7,5 tuny, poněvadž španělské hranice byly kvůli bouři uzavřeny. Francouzské železnice zrušily asi tucet spojů mezi metropolí a jihozápadem a Španělskem.

Živel běsnil také v Německu

Na západě Německu si Xynthia vyžádala smrt řidiče, turisty a jedné běžkyně. Obzvlášť silně živel postihl okolí Frankfurtu nad Mohanem, kde musela být uzavřena důležitá dálnice A3. Na frankfurtském letišti odpadlo mnoho letů a v samotném městě bylo uzavřeno hlavní nádraží. V oblasti podle agentury DPA létaly vzduchem mobilní toalety, vyvracely se stromy, opadávaly části fasád domů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi