Konec legendární značky oznámila včera americká automobilka General Motors. Čínské regulační úřady totiž zakázaly prodej Hummeru tamnímu výrobci těžké techniky. Prodej Hummeru čínské firmě Tengzhong za zhruba 3 miliardy korun byl poslední nadějí.

Beznadějná situace automobilky

„Průběžně jsme zvažovali řadu možností pro Hummer a jsme zklamáni, že dohodu s firmou Tengzhong nejde ukončit,“ řekl viceprezident GM John Smith. O prodej Číňanům se automobilka snažila od loňského října. Firma tak nyní výrobu hummerů ukončí, přislíbila ale pokračování záruk na automobily Hummer i dostupnost náhradních dílů.

O práci přijdou 3 tisíce lidí. Velkým vozům, o jejichž civilní výrobu se do velké míry zasloužil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, začal zvonit umíráček s  růstem cen ropy a větším zájmem motoristů o menší a úspornější auta.

Z pouště na silnice

* Původně vojenské víceúčelové vozidlo HMMWV (či Humvee) se osvědčilo za války v Perském zálivu.

* Také přání herce Arnolda Schwarzeneggera dalo vzniknout civilní verzi, první model pod názvem Hummer byl vyroben v roce 1992.

* V roce 2008 se ve světě prodalo 37 523 těchto aut, v Česku jich jezdí 680.

* Vyrábějí se tři verze: nejsilnější s osmiválcovým turbodieselem o obsahu 6,6 litrů se v ČR prodává od 4,5 milionu Kč (max. rychlost 134 km/h, spotřeba 20 l/100 km), nejslabší verze s benzinovým pětiválcem o obsahu 3,7 l stojí od 840 tisíc Kč (max. rychlost 160 km/h, spotřeba 12 l/100 km).