Režisér, který se narodil ještě za Rakouska-Uherska, oslaví 99. narozeniny v neděli. Jak se cítí? „Za tramvají se už nehoním,“ řekl Blesku Vávra. Jinak je ale pořád jako mladík.

Loňské 98. narozeniny oslavil s manželkou Jitkou Němcovou (59) na Barbadosu, letošní si vychutná dnes v Kramářově vile, kam ho pozval premiér Jan Fischer.

Románek s Lídou Baarovou?

Vávra proslul především jako autor velkofilmů. Dokázal například při natáčení Filosofské historie na place sám uřídit 1200 komparsistů. Každého osobně oběhl a řekl mu, co má dělat.

„Vždycky jsem rád režíroval velké scény, moc mě to baví, “ přiznal slavný tvůrce. Mezi jeho oblíbené herce patřila Lída Baarová (†86), s níž údajně prožil románek, Jiřina Štěpničková (†73), Jiřina Šejbalová (†75), Zdeněk Štěpánek (†71), Ladislav Pešek (†79) a Karel Höger (†67).

Vedle toho, že Vávra napsal na devadesát scénářů a natočil na padesát filmů, byl taky významným pedagogem. Na FAMU, kde působil až do roku 2008, učil takové hvězdy, jako je třeba Miloš Forman (77), Jiří Menzel (72) a Věra Chytilová (80).

„Mám sice k Vávrovým filmům různé výhrady, ale vážím si toho, že nám dal na fakultě prostor a dovolil polemiku. Přeju mu, aby ho to na světě bavilo,“ řekla Chytilová Blesku.

Fotogalerie
1 fotografie

Setkat se s člověkem, který natočil Pohádku máje, Dívku v modrém, Kladivo na čarodějnice a Romanci pro křídlovku, je zážitek. Otakar Vávra má ve skříni na čtyřicet obleků a bez klobouku by nešel ani se smetím. Stará škola.

Zažil obě světové války a osm společenských převratů. Jen tak něco honepřekvapí a nepoloží. V čem je kouzlo dožít se tak vysokého věku v duševní pohodě? „Mám pořád něco před sebou, stále pracuju,“ prozradil Blesku téměř stoletý režisér.

Nemíní pustit z hlavy film o Janu Masarykovi, o němž sní už mnoho let. Scénář má hotový, ale ještě stále nesehnal padesát milionů, které na film potřebuje. Věří, že to třeba letos vyjde.

Otakar Vávra očima manželky Jitky

Životní partnerka Otakara Vávry režisérka Jitka Němcová (59) dotáčí v těchto dnech film Když jsi mrtvej, tak nebreč. Veškerý čas tráví na place. „Skoro se s Vávrou nevidíme. Když ale přijdu úplně ztahaná domů, mám tam oporu,“ pochlubila se Němcová.

Nikoho lepšího by si Jitka podle svých slov nemohla přát. „Vím, že je to hrozná dřina, říká mi Vávra, ale my jsme ty koně, co musí běžet, protože nás to přece baví, řekne mi a pak mě v náručí pochová.

A já zase můžu makat dál,“ prozradila režisérka Blesku. Když na natáčení nastydla, říkala si prý, vydrž, vždyť Vávra točil Sokolovo ve dvacetistupňových mrazech a dokázal to!

Sbírka ocenění

Řád republiky (1981)
Český lev za dlouholetý umělecký přínos českému filmu (2001)
Cena karlovarského festivalu za mimořádný přínos světovému filmu (2001)
Medaile Za zásluhy (2004)
Zlatá mušle v San Sebastianu za film Zlatá reneta

Utekl z architektury. Naštěstí!

Otakar Vávra se narodil 28. února 1911 v Hradci Králové. Odešel do Prahy na architekturu, ale studia opustil a začal se věnovat filmu.

První krátké snímky natočil už na počátku 30. let, začal taky psát scénáře k filmům jako Maryša, Jedenácté přikázání, Mravnost nade vše, aby se uživil.

Pak své scénáře taky režíroval: Panenství, Cech panen kutnohorských, Turbína, Pacientka doktora Hegla, Maskovaná milenka, Pohádka máje, Krakatit, Předtucha, Jan Žižka, Jan Hus, Proti všem, Občan Brych, Němá barikáda, Romance pro křídlovku, Dny zrady, Sokolovo, Osvobození Prahy.

Zatím posledním dílem Otakara Vávry je film Evropa tančila valčík z roku 1989. Do cyklu Genus natočil v roce 2002 epizodu o Lídě Baarové.