Chápu, že Vladimír Růžička je pod velkým psychickým tlakem. Češi hokej maximálně sledují. Stále vzpomínané Nagano je závazkem a prokletím zároveň. Ve hře je sláva i výsměch. Zkrátka nervové vypětí se zneklidňujícím otazníkem.

Svým způsobem rozumím i rozčilení kouče na tím, že se musel s týmem narychlo stěhovat na předměstí Vancouveru na nepříliš reprezentativní univerzitní stadion. Ale těžko můžu souhlasit s postojem Růžičky, který přesun považuje za nehorázný. Hrát čtvrtfinále v horší hale, cestovat do ní půl hodiny autobusem jen kvůli vrcholícímu ženskému hokeji je podle něj ponižující, pobuřující, do nebe volající.

Nejde jen o hokej

Takový přístup jistě provokuje. Je kontroverzní. Páchne diskriminací. Degradací ženského pohlaví. Alespoň v moderní společnosti, která se přinejmenším tváří, že muži i ženy mají stejné příležitosti, rovnocenné životní podmínky.

Reprezentační kouč Vladimír Růžička
Autor: Michal Beránek SPORT
Růžička: Ty hokejistky! Ať radši vaří polívku
Kouč Vladimír Růžička
Autor: ČTK
POHLED: Trenére, příště pozor na pusu!


Prohlášení Růžičky, jenž přes server tyden.cz doporučil ženským hokejistkám držet se vařečky, považuji za trapný úlet. Diplomatický trapas. Ostudu mezinárodního formátu. Výrok, který přesahuje sportovní svět.

Na olympiádu se téměř nedívám. Sportu neholduji, hokej sleduji zřídka. Vždy s jinými lidmi. Baví mě ta atmosféra sounáležitosti, euforie fandění. Pár hokejistů znám. Rozhodně nechci zobecňovat, ale tihle pánové, které jsem měla možnost pozorovat, jsou víceméně stejní. Připomínají mi roboty.

Ranní fáze tréninku, poté oběd – nejlépe domácí. Chvilka klidu a odpolední trénink. Večer zápas, občas relaxace v baru. Po boku výstavní žena, která jistí domácí servis, potřebný klid.

Odměnou krásce budiž náruč slavného a bohatého muže. Luxusní hadříky a kabelky. Nejlépe zn. Dior, Chanel, L.V. – ty jsou davem nejvíc rozpoznatelné... Tento model lze považovat za jistý archetyp – ona reprezentuje a hlídá v pomyslné jeskyni oheň. On k němu dovleče kýženého mamuta. Opět zdůrazňuji, nechci dogmaticky zobecňovat, ale tak to mnohdy je.

Tento životní styl, jenž nastavuje partnerské role, jistě není trenérovi hokejistů Růžičkovi cizí. Ona je u přepychové plotny, on je bojovník a lovec – jmění i medailí. Jenže ani tohle vysvětlení kauče neobhajuje. Má totiž širší platnost přesahující teritorium hokejek.

Růžička na zabití

Výrok Vladimíra Růžičky zvedl adrenalin řadě žen. Hokej ani vypjatý feminismus zde nehrály roli. Tady šlo o dobou proklamovanou emancipaci, zmiňovanou rovnocennost pohlaví. Samozřejmost, která je někdy s realitou v rozporu.

Prohlášení Růžičky se stalo konverzačním tématem na včerejším dámském večírku. Ryze soukromé akci s dobrým vínem, nízkokalorickým sushi a maličkými dortíky. Bylo nás pět ve věku od třicítky do šedesátky.
Jedna z dam, elitní maskérka hollywoodských hvězd, jakými např. jsou Robert de Niro, Nicolas Cage, Uma Thurman, prohlásila, že Mr. Růžička je na zabití: „To by mu ve Státech v jeho postavení neprošlo.“ Ale tato make-up aristka Ilona rovněž podotkla, že kouč Růžička není jediným chlapem, který ženy podobně hodnotí: „Téměř rok jsem natáčela v Japonsku. Tam to bylo sakra těžký. Místní muži nedovolí, abys je předešla v chůzi, natož v profesi.“

Dejme si radši dortík

Hostitelka výrokem Růžičky šokovaná nebyla a suše prohlásila: „Naše rodinná firma jeho tým ve Slávii sponzorovala. Měla jsem tu čest se s ním setkat. Jeho reakce mě nepřekvapuje.“ Další má přítelkyně (třicítka, úspěšná, zahraničními štáby vyhledávaná produkční) pobaveně podotkla: „Tenhle macho je těžce mimo. A na odstřel.“

Na dámské sešlosti byla i renomovaná právnička. Pragmatická ženská, která se nechala slyšet: „Tenhle problém nadupaného a vynervovaného macha je obecný. Ve veřejné i soukromé sféře. Byl tu, je a bude. Holky, buďme nad věcí.“

Mé kamarádky měly v podstatě stejný názor. Shodly se, že pan Růžička neudržel emoce na uzdě. Na rozdíl od pravého predátora, jenž situaci s přehledem zvládne. Zabývá se výkony, nikoli přesuny.

„Věnujme se suši, vínu, dortu. Dovolme si jej - je tak maličký... Odměna za naše rozčilení. Ignorujme Mr. Růžičku. Udělal průšvih, který zválcují jiné excesy. Vždycky tu budou džentlmeni a burani. Holky ,vyberte si,“ prohlásila v USA domestikovaná Ilona, která odlétala do N. Y. za Umou Thurman a na další natáčení do Států.