Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecko stávkuje: Nefunguje doprava ani úřady

Řecko ochromila generální stávka. Nefunguje doprava an úřady
Řecko ochromila generální stávka. Nefunguje doprava an úřady  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, šim - 
24. února 2010
10:12

Řecko ochromila generální stávka. V zemi nelétají letadla, nejezdí vlaky, nefungují úřady, zavřené zůstaly také školy. Obyvatelé protestují proti úsporným opatřením na podporu ekonomiky.

Ke čtyřiadvacetihodinové generální stávce obyvatele Řecka vyzval hlavní odborový svaz zhruba dvou milionů zaměstnanců soukromého sektoru. Odborový svaz zaměstnanců veřejného sektoru sdělil, že se ke stávce rovněž připojí, stávkují i novináři.

Bez dopravy se tak musejí obejít miliony Atéňanů, včetně těch, kteří do metropole dojíždějí za prací. Nemocnice jsou k dispozici pouze k ošetření naléhavých případů. Vedle generální stávky se během dne mají v centru Atén konat ještě další dvě samostatné demonstrace.

Reformy lékem na krizi?

Dvě největší odborové organizace v Řecku, GSEE pro soukromý sektor a ADEDY pro zaměstnance státní správy, proti navrhovanému utahování opasků tvrdě bojují. Vláda v minulých týdnech nastínila plány, jak se vypořádat s vysokým zadlužením a rozpočtovým deficitem.

Řecko před koncem loňského roku přiznalo, že má mnohem vyšší dluhy, než do té doby uvádělo. Podobně deficit státního rozpočtu za loňský rok dosahuje 12,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je asi dvakrát tolik, než země uváděla. Pravidla Evropské unie navíc povolují deficit jen tři procenta HDP.

Řecká stávka se nepřímo dotkne také Česka

ČSA kvůli stávce zrušily dopolední let z Prahy do Atén s pravidelným odletem v 11:35 hodin.  Na večerní spoj, který bude z Prahy odlétat ve 22:00, nasadí společnost místo Boeingu 737 Airbus A320 s vyšší přepravní kapacitou.

repro ( 25. února 2010 09:36 )

Snad mu to nežereš!! Poslouchej ty, co zažili komunisty, jedno velké vězení, nikomu nedovolili vybrat si, jen vše nalajnované. Zákaz knih, hudby, kultury, cestování, studií. Nesvoboda, jen nařízení jak se má žít a co se může. A teď se tady odvažují vylézat z děr jejich zastánci a motat hlavy mladým lidem, kteří to nezažili. Ptej se lidí, kteří to žili a nenech si něco namluvit tady těmi propagandisty. Propaganda, v té byli komunisti nejlepší, to měli nacvičené. uŽ OD DOB RUSKÉ REVOLUCE.

bubaku ( 24. února 2010 18:10 )

až mě z toho běhá mráz po zádech

bubaku ( 24. února 2010 18:08 )

Ano,klacky bysme měli vzít a hnát je třebas někam k propasti syčáky,myslím,že tady to bude ještě horší.

gogo ( 24. února 2010 15:11 )

Přesně tak ! Velmi důležité !! Mám stejné poznatky a stejný názor !!! Ten podvod zvaný "sametová revoluce" se připravoval několik let a byla do něj zasvěcena i část tehdejšího ÚV KSČ !!! Ač se to může zdát na první pohled paradoxní, bylo tomu skutečně tak !!

alex0800 ( 24. února 2010 13:07 )

Jenom na správu našeho dluhu jde ročně 70mld a to jsou jen poplatky a úroky!!!! Jinak loni na výročí jsme to měli udělat.. teď to nebude tak pěkné datum pro dějepis.. A uvědomte si, že Sametovou připravovali s podporou zahraničí už od roku 1987 možná i dříve.. A akce na jejich odchod do basy se také musí připravit jinak to bude fraška.. Hlavně to musíš vymyslet stejně jako oni a pak Ti stačí jen 500 lidí, které zapojíš do nějaké manifestace nebo ideálně studentského průvodu (stejně jako to udělali v 89 - zblbli děti a pak to pouštěli v televizi a začli médiama masírovat lidi..) V podstatě v roce 1989 šlo o pouhou iluzi davu lidí.. Mám infa z ověřených zdrojů.. Také jsem slyšel pár rozhovorů s tehdejšími disidenty, kteří komunikovali se západem.. Kdybych tyto rozhovory zvěřejnil, tak tu máme defenestraci za pár dní.. Oni už koncem 80. let věděli, že republiku položí ekonomicky (děje se dnes) a jejich plán byl jednoduchý: útěk z potápějící se lodi.. Proto dnes mektají se zvyšováním daní (ale to je jen na tunely nikoliv na záchranu státu - ten prostě položí) a politici z let devadesátých jsou už dávno pryč.. Jediný účel Sametové byla likvidace republiky.. Takže teď už asi chápeš, že tady už opravdu není kam.. Posrali jsme to před dvaceti lety když jsme je nechali přilézt ke korýtkům.. Vlastenec

Zobrazit celou diskusi