Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

LuŠtěLa: Školačky, které vyprodávají kluby

Autor: Jan Horák - 
21. února 2010
07:23

Ještě v lednu ji nikdo neznal. Během pár dní se ale stihla proslavit po celé České republice. Dívčí hudební skupina LuŠtěLa s klipem Patnáctiny dobyla český internet.

Co na tom, že ve zpěvu má dívčí trio značné rezervy a prostý text jejich nejznámější pecky vzbuzuje úsměv na tváři. Roztomilé holčičky ze základní školy si své fanoušky získat dokázaly a na jejich vystoupeních je vždycky narváno. Jak na jejich náhlou slávu reaguje okolí a co plánují do budoucna?

Dívčí skupina LuŠtěLa ve složení Vanessa Suchecká (13), Štěpánka Vrbová (13) a Larisa Khachatryan (15) je český fenomén posledních dní. Může za to hudební klip Patnáctiny, který holky natočily během loňských prázdnin a na konci ledna ho umístily na internet.

Klip strhl na internetu neuvěřitelnou lavinu a během pár dní ho vidělo už téměř půl milionu lidí. „Hodily jsme to na internet s tím, že se můžou podívat třeba známí, ale takovou sledovanost jsme opravdu nečekaly,“ říká členka skupiny Štěpánka.

 

Maminky jsou na své dcery nesmírně pyšné Maminky jsou na své dcery nesmírně pyšné | Jiří Černohorský, Pavel Lichka


Zaplnily čtyři koncerty

I když si lidé mezi sebou posílají klip Patnáctiny většinou jako kuriozitu pro jednorázové pobavení, tak sláva holek z LuŠtěLy nezůstala pouze na internetu.

Dívčí skupina totiž přilákala i pozornost majitelů hudebních klubů, kteří holkám nabídli vystoupit před živým publikem. A že to nebyl hloupý nápad, ukázala návštěvnost. Na všech čtyřech vystoupeních, které holky zatím měly, bylo narváno.

Nejvíc zvědavců se na LuŠtěLu přišlo podívat do pražského klubu Matrix. V něm se tísnilo celkem tisíc lidí, kteří zaplnili kapacitu klubu na sto procent. Takovou účast neměl ani koncert finalisty SuperStar Jana Bendiga. Navíc dalších 200 osob muselo zůstat venku, protože uvnitř Matrixu pro ně nebylo už místo.

Během koncertu pak atmosféra všechny tři holky absolutně pohltila, takže ani nevnímaly těch pár recesistů, kteří skandovali »Kozy ven!« a »Dětské porno legalizace!«. „Když jsem přišla na pódium, tak jsem brečela, smála se a dusila se zároveň,“ vzpomíná na pocity z vystoupení další členka Larisa, která je původem z Arménie. „Já se jen usmívala. V zákulisí jsem měla trému a nejdřív jsem nevěděla, co mám dělat.

Na pódiu ale tréma opadla a bylo to dobrý,“ řekla Nedělnímu Blesku poslední členka skupiny Vanessa.

LuŠtěLa za poslední měsíc vystoupila již čtyřikrát. Jednou v Pardubicích a Brně a dvakrát v Praze. Kde se objeví příště, zatím není jasné. Další koncert ale nepochybně bude co nevidět.

Chystají novinku

I když by si někdo mohl myslet, že si už mladé dívky za svá vystoupení zvládly vydělat nějaké peníze, opak je pravdou. Pořadatelé rodičům dívek zaplatí vždy maximálně jen za benzin a tím to končí. Holkám z LuŠtěLy ale o peníze nejde. „Zpíváme pro radost a baví nás to. Ještě jsme nic nevydělaly a ani se nechystáme. Neděláme to pro peníze,“ tvrdí Štěpánka.

Holky mají připravené vystoupení, které trvá zhruba 45 minut. Většina jejich písniček má ale převzatou melodii z jiných songů. Z tohoto důvodu holky za svá vystoupení zatím nic nechtějí a jsou tak dost atraktivním zbožím.

Kdo jiný s tolika fanoušky vystupuje dnes zadarmo? Dívky si už ale připravují vlastní písničky s vlastními melodiemi, se kterými se zřejmě změní i jejich nároky na honorář. Jedna z chystaných písniček má například název Sen a LuŠtěLa do ní vkládá velké naděje.

Redaktoři Nedělního Blesku měli možnost novinku slyšet naživo s kytarovým doprovodem v pokojíčku Štěpánky, který holkám slouží jako zkušebna. Nutno říct, že to je ještě větší pecka než Patnáctiny. Pokud k Snu natočí holky klip, mají se fanoušci opravdu na co těšit. LuŠtěLa také plánuje vydat v brzké době vlastní CD.

A co říkají na náhlou slávu holek z LuŠtěLy jejich rodiče? Samozřejmě je podporují a jezdí s nimi na každý koncert. „Jsem ráda, že nechodí někam na lavičku a nekouří tam,“ říká maminka Štěpánky Iveta Vrbová.

Rodiče si ale také uvědomují, že s rostoucím zájmem médií přestává být ze zpívání LuŠtěLy jen puberťácká zábava ve volných chvílích.

S kluky to mají těžké

„Teď už to není sranda, holky to začínají brát vážně a my je v tom budeme podporovat,“ řekla Zarumi Israyelyan, maminka Larisy. Rodiče i dívky trochu mrzí reakce některých lidí z jejich okolí.

„Holky už se setkaly se zlobou a závistí,“ tvrdí Iveta Vrbová. „Ve třídě se pořád hádáme, kluci nás shazují a ti, co jsou na naší straně, raději mlčí,“ krčí rameny Vanessa z LuŠtěLy.

Na druhou stranu začaly holky dostávat i pozitivní reakce a mnoho kluků je přes vzkazy na internetu zve na rande.

 

Jak vznikla LuŠtěLa:

Je to až úsměvné, jak holky chodící do sedmé třídy základní školy založily LuŠtěLu. Původně totiž skupina vznikla jako obyčejná dětská hra už před třemi lety. „Když jsme chodily do čtvrté třídy, tak jsme si hrály na Pussycat Dolls,“ vzpomíná Štěpánka Vrbová.

Zajímavý byl i způsob, kterým holky trénovaly na koncerty ve vyprodaných klubech. „Z papírových rolí, na které jsme nakreslily obličeje, jsme si udělaly fanoušky a ty pak umístily před postel, která byla jako naše pódium,“ vysvětluje Štěpánka.

visovan ( 21. února 2010 14:54 )

ale vždyt to není jejich hitovka, jen přetextovaly KanikulyA bylo to původně jen pro okruh jejich známých! Ani snad za to nemohly, že si je začali zvát na diskotéky. Už i to o něčem vypovídá-nedostatek českých hvězd

visovan ( 21. února 2010 14:51 )

a co vaš ksifty?-)

visovan ( 21. února 2010 14:50 )

woe, tak jsem četla i jinde a nejen mezi řádky a ta Lucka už s nimi není, ale název si zachovaly

kobedunker ( 21. února 2010 14:05 )

doufám že přijedou do Prahy. To je opravdu neuvěřitelný. Divím se jejich odvaze vystupovat, když ani neumí zpívat. Ale jak říkám, dokud neuvidím, neuvěřím.

nikki ( 21. února 2010 11:15 )

lucka s nima uz davno neni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa