Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nizozemská vláda se rozpadla kvůli sporům o vojáky v Afghanistánu

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende oznámil rozpad koaliční vlády.
Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende oznámil rozpad koaliční vlády.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
20. února 2010
08:02

Nizozemská koaliční vláda se dnes rozpadla kvůli sporům o prodloužení nizozemské vojenské mise v Afghánistánu. Na tiskové konferenci v Haagu to oznámil premiér Jan Peter Balkenende s tím, že demisi ministrů jedné koaliční strany později dnes předloží královně.

Vláda nastoupila do úřadu před třemi lety. Podle agentury Reuters zkolabovala po dlouhém jednání, které trvalo od pátku, když se dvě největší strany koalice nedokázaly dohodnout na tom, zda stáhnout nizozemské vojáky z Afghánistánu, jak bylo původně plánováno v letošním roce.

Balkenendeho strana Křesťanskodemokratická výzva (CDA) chtěla v Afghánistánu ponechat menší kontingent vojáků ještě rok po letošním srpnu. Proti tomu se ostře postavil místopředseda vlády a šéf Strany práce (PvdA) Wouter Bos, který prosazoval, aby afghánská mise skončila nejpozději do konce letošního, jak strana slíbila voličům.

Balkenende oznámil, že druhá největší strana vládní koalice (PvdA) opouští vládu kvůli nesmiřitelným rozdílům v názorech na to, zda prodloužit nizozemskou vojenskou misi v Afghánistánu.

Po šestnáctihodinovém zasedání kabinetu, když Belkenende přišel mezi novináře, řekl jim pouze, že se vláda rozpadla. Co se bude dít dále, ale neřekl a o možnosti předčasných voleb se nezmínil.

Podle agentury AP není jasné, jak chce dosavadní premiér dále postupovat, ale podle analytiků jsou předčasné volby zřejmě nevyhnutelné. Vláda měla čtyřletý mandát a v pondělí by byla v úřadu přesně tři roky.

Nizozemští vojáci jsou v Afghánistánu od srpna 2006. Je jich tam 1950 a 21 už jich bylo v Afghánistánu zabito. Jejich stahování mělo začít v srpnu a dokončeno mělo být koncem roku. Vláda o tom rozhodla v roce 2007.

NATO ale nizozemskou vládu letos požádalo, aby nizozemští vojáci v Afghánistánu zůstali až do srpna 2011.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 20. února 2010 09:41 )

Můžeš podrobněji vysvětlit své duševní pochody milý příteli ?

gogo ( 20. února 2010 09:39 )

Nizozemcům se již nechce "osvobozovat" Afghanistán ? Ještě tam nějaké obyvatelstvo po tom dosavadním "osvobozování" zbylo ...

sateblit ( 20. února 2010 08:37 )

A bez Paroubka a ČSSD ? To snad ani není možné !

Zobrazit celou diskusi