Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostatky sv. Anežky se v kostele sv. Haštala nenašly

Autor: ČTK, pal - 
17. února 2010
12:47

Záhada hrobky kostela sv. Haštala je objasněna. Minikamera našla podle odborníků kosterní pozůstatky asi z 18. století a nemohou tedy patřit sv. Anežce.

O nálezu informoval zdroj z místa průzkumu, oficiální zprávu archeologové teprve připravují.

Archeologové zahájili průzkum v kostele v úterý a odkryli při něm dvě vytypovaná místa. V jednom odhalili dvě hrobky pravděpodobně z barokní doby, do nichž dnes spustili sondu s minikamerou.

Druhé místo průzkumu se nachází přímo před oltářem. Po úterním odkrytí kamene archeologové novinářům oznámili, že na tomto místě pravděpodobně není nic, co by nasvědčovalo hrobu.

Po hrobě sv. Anežky se pátrá celá staletí. Anežka Přemyslovna zemřela 2. března 1282 a byla pohřbena v klášteře do hrobky Přemyslovců v kapli Panny Marie. Patrně z obav před záplavami byly její ostatky vyzvednuty asi roku 1322 z kaple a někam přeneseny. Traduje se, že řádové sestry prchající před husitskými vojsky ostatky odnesly a uložily na neznámé místo.

O možné existenci hrobu v kostele sv. Haštala na Starém Městě se začalo psát loni v listopadu. Média tehdy na případ upozornili restaurátoři Denis Anfilov a Marie Stádníková z dílny na nedaleké faře. K zájmu o pátrání po Anežčiných ostatcích je přiměla řádová sestra Anna Koláčková, která se opírala o několik svědectví.

olasm ( 18. února 2010 09:21 )

něž někoho napadnete, ověřte si pravidla českého pravopisu.... je dovoleno tip i typ

soptik4 ( 18. února 2010 02:14 )

Já teda nechápu jednu věc. Jak mohou po tak krátké době nálezu ostatků určit že se nejedná o Anežku. připadá mi to jako za socialismu. Aby byl klid tak se řeklo že tam nic není a nebo že se nejedná o určitoukonkrétní věc.

majojo ( 17. února 2010 16:13 )

Vytipovaná místy/vytypovaná místa. Pokujd Svatá Anežka hovořila česky, hodila by z vás šavličku.

Zobrazit celou diskusi