Aňa Geislerová měla vždycky pověst velmi půvabné, dosti neuchopitelné ženy s jemným nádechem provokace, rozervanosti a arogance, které osobitost koření. Tohle platilo a platí i pro její styl oblékání, díky němuž je řadu let vnímána jako jedna z nejnápaditěji oblékaných tuzemských celebrit.

Návrhářka Beata Rajská o Geislerové prohlásila: "Aňa je dáma vamp. Je hravá, což nám Čechům trochu chybí. Odlišuje se, má cit a nebojí se zkoušet novinky. Když někdo řekne, že je v módě žlutá, ona jde a vezme si červenou."

Fotogalerie
1 fotografie

Beata vystihla Aňu správně. Její hravost, odpor k uniformitě, vlastní názor na věc, jsou hybnou pákou módy. Měly by jí v kariéře návrhářky pomoci. Jenže styling a módní tvorba jsou dvě rozdílné položky. O byznysu nemluvě.

V českém kole mezinárodní Elle Style Awards byla Aňa tuzemskou porotou vyhlášena za Styl ikonu roku. Tento podzimní podnik byl chaotický, provinční, nicméně jistý kredit měl. Já osobně bych Aňu Geislerovou ikonou stylu neprohlásila. Rozhodně ne za loňských dvanáct měsíců, v nichž její nápaditost přinejmenším stagnovala.

Geislerová na mě v poslední době spíš působila jako zaměstnaná herečka, která musí stihnout rodinu, cukrárnu, boj společenské aktivistky včetně charity. Na jednu ženskou trochu moc. Její, na různých party zaznamenané outfity vypadaly nahodile, nedotaženě. Žádný nevkus, ale také žádná bomba. Tyrkysová róba na filmovém festivalu v Karlových Varech byla přímo nešťastná.

Nyní se zdá, že Geislerová opět nabírá kreativní dech. To, co předvedla na večeru nominací na ceny Českého lva, bylo opět inspirativně provokativní. Pudrově starorůžová, decentně romantická toaleta. Kaskáda měkkých volánů. Kožená bunda, tzv. křivák hodný rockerky. Secesní niťové rukavičky a něžná kvítka ve vlasech. Skvěle zvládnutý kontrast. Stará dobrá Aňa je znovu na světě...

V současnosti je Geislerová na filmovém festivalu v Berlíně. Jako členka mezinárodní poroty, jež vybírala z jedenadvaceti nominací navržených členy European Film Promotion. Aňa si na slavnostní ceremoniál navrhla pompézní vzdušnou róbu z lehounké látky se vzhledem stříbrného metalu. Velkorysá nadýchaná sukně nasazená do krátkého, umně řaseného, sexy brnění připomínajícího živůtku. Výšivka u dekoltu z decentně tónovaných korálků. A přes celou hruď rudé reliéfní srdce. Provokativní a nepochopitelné, jež šaty mořské víly sráží do říčky komediálnosti. Zcela zbytečně.

Autorka modelu, Aňa, svůj návrh charakterizuje slovy: "Když se sukně rozloží, má její obvod sedmnáct metrů. Korzet je ozdoben korálky z Jablonce. A srdce? Bez toho nemůže žít nikdo z nás. Je to symbol síly a života." Poselství Geislerové chápu, jen si vůbec nejsem jistá jeho módní realizací. I s ohledem na nadsázku, která je v přehlídce kreací na Berlinale vítaná. Vzbudit pozornost, být zaznamenán, je v tomto glamour panoptiku vždycky přínosné.

Róba na Berlinale je první ukázkou módních řad pro podzim - zimu 2010, které Geislerová připravuje. „Celá kolekce bude pro běžné nošení. Včetně doplňků. Jsme už ve fázi vzorkování,“ uvádí Aňa. Víc ale herečka prozradit nehodlá. Ani jména, která se pod slůvkem my skrývají. Počkejme si tedy, jakým koktejlem svéráznosti, elegance a nositelnosti herečka překvapí.