Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapomenutá špachtle v těle: Bolestí se málem oběsila!

Autor: Ondřej Požár - 
15. února 2010
05:00

Pět měsíců trpěla jako zvíře. Šílené bolesti málem dohnaly Zdenku Kopečkovou (66) k sebevraždě. Důvod? Skandální chyba lékařů a sester z nemocnice v Ivančicích na Brněnsku! Právě tam jí totiž loni v září při operaci nechali v těle 28 cm dlouhý chirurgický nástroj, takzvanou špachtli! A chtěli to ututlat…

„Byla to strašná bolest, ke konci jsem už ani nemohla chodit. Byla jsem zoufalá! Přemýšlela jsem, že léky zapiju alkoholem a na půdě se oběsím!“ slzí důchodkyně, která si myslela, že ji trápí slinivka.

Kvůli rakovině podstoupila v ivančické nemocnici tři gynekologické operace. Při první z nich jí odstranili dělohu a vaječníky...

„Trpěla jsem pět měsíců jako zvíře!“ stěžuje si Zdenka Kopečková (66) ze Senorad na Brněnsku. A doufá, že se do ivančické nemocnice, kde jí zdravotníci nechali po gynekologické operaci v těle 28 cm dlouhý chirurgický nástroj, už nikdy nevrátí! „Trpěla jsem pět měsíců jako zvíře!“ stěžuje si Zdenka Kopečková (66) ze Senorad na Brněnsku. A doufá, že se do ivančické nemocnice, kde jí zdravotníci nechali po gynekologické operaci v těle 28 cm dlouhý chirurgický nástroj, už nikdy nevrátí! | Ondřej Požár

Osudnou se jí stal zákrok z loňského 17. září. Zdenka Kopečková podstoupila čtyřhodinovou operaci poté, co jí lékaři za malou pánví zjistili naštěstí nezhoubné ložisko. Primář gynekologie Aleš Soukal, který operaci vedl, si nevšiml, že pacientce zůstala mezi žebry a slezinou téměř 30 cm dlouhá špachtle.

„Naštěstí je ten nástroj zakulacený a tenký, jinak jsem už tady nemusela být. Stačilo, aby se v těle něco protrhlo a byla jsem po smrti!“ říká seniorka ze Senorad na Brněnsku.

Špachtli v jejím těle odhalilo až CT vyšetření. Když viděla, jak se pak všichni tvářili, tak se zhroutila! Myslela, že má zase rakovinu!
„V sobotu 6. února mi nástroj vytáhli. A v neděli přišel primář a tvrdil, že to byl nástroj velký jako kávová lžička. To mě naštvalo, protože špachtle měří 28 centimetrů!“

Rentgenový snímek Zdenky Kopečkové je víc než výmluvný a svědčí o skandální chybě zdravotníků z Ivančic: na dlouhých pět měsíců jí nechali v těle 28 cm dlouhou chirurgickou špachtli! Rentgenový snímek Zdenky Kopečkové je víc než výmluvný a svědčí o skandální chybě zdravotníků z Ivančic: na dlouhých pět měsíců jí nechali v těle 28 cm dlouhou chirurgickou špachtli! | Ondřej Požár

Zdenka Kopečková nyní čeká, kolik peněz jí nemocnice nabídne jako odškodné. Za způsobené kruté bolesti by chtěla aspoň milion korun, jinak se zřejmě bude soudit.

Primář Soukal se nechal slyšet, že je z události zdrcený, ale chybu prý udělala instrumentářka, která si nástroje špatně spočítala. Do případu se vložil i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který slíbil potrestání všech chybujících.

Po vytažené špachtli na břiše zůstala důchodkyni 20 cm dlouhá jizva. „V pondělí snad půjdu domů. Budu si muset koupit nějakou mast a jizvu si masírovat, protože mi kvůli ní tvrdne břicho. A do ivančické nemocnice se už asi v životě nevrátím!“ dušuje se paní Kopečková a z očí jí zase tečou slzy.

Když lékaři zapomenou…

• Jiřina Kořínková (66) nosila v těle měsíc a půl operační roušku o rozměrech 25 x 25 cm. Lékař jí musel zaplatit 50 tisíc Kč odškodného.

• Na interně v ruské Kazani zapomněli lékaři v červnu 2005 při operaci pacienta v jeho hrudníku chirurgickou pilku. Přišli na to až na rentgenu půl roku poté.

• Australance Pat Skinner (69) nechali lékaři v břiše chirurgické nůžky. Objevili to až po roce. Žena vysoudila půl milionu australských dolarů.

• Ve Veteránské nemocnici v USA, zapomněli lékaři v lednu 2003 v těle pacienta dvě chirurgické svorky. Jednu vyjmuli po 3 měsících, druhou po dalším půl roce.

• V damašské nemocnici Tishrin zapomněli lékaři v žaludku pacienta chirurgickou rukavici. Pacient silně hubl, podstoupil další operaci a rukavice se při ní našla.

sirena ( 24. února 2011 18:05 )

Takže za to může paní sama . No ale ona chodila a pomoci se dožadovala a pvažovali ji málem za cvoka.Řvát o své odpovědnosti lékaři dovedou, ale jinak jim na pacientech nezáleží a proč taky. I kdyby si stěžovala, tak to posuzuje lékařská komora a tu vede MUDr.Kubek, který obhájí kdejakého lempla a ještě mu vyřve odměnu. Ještě žádný doktor nešel sedět, když něco špatně udělala ani ten z Hradce Králové, který pacientovi vyoperoval jinou ledvinu než měl a pacient do roka zemřel.

zdravotnik83 ( 18. února 2010 16:30 )

souhlasim s vama nechapu ze pani s tou bolesti neco nedelala ja bych klidne chodila od jednoho lekare k druhymu ...s bolesti bricha vas poslou na chiru,ultrazvuk a pod .prislo by se na to mnohem driv

sona1 ( 18. února 2010 09:06 )

vase slova jsou mozna pohled lekare, ale za tu bolest kterou pani zreme prozila je milion malo a ne hamiznost.

vseznaleksenior ( 17. února 2010 15:13 )

Pro úplnost:Ivančická nemocnice byla jedna z nejlepších v Jihomoravském kraji. Na chirurgii byl Dr Kania, primář. Na gynekologii dr Šenekl, extratřída. No a v důsledku demokratisačního procesu ve státě už sestrám asi nikodo neporučí...Přo tom den dr Šenekl si votvíral hubu, nadával na komunisdty atd..

cuervo8581 ( 17. února 2010 08:24 )

No co dodat? Proste zlate ceske rucicky

Zobrazit celou diskusi