Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbytkový alkohol za volantem: Bez postihu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, šim - 
13. února 2010
15:07

Řidiči, kteří při dechové zkoušce na alkohol nadýchají méně než 0,25 promile, by neměli být v žádném případě postihováni. Takový je názor ministra dopravy Gustáva Slamečky.

Ministr to řekl sobotnímu vydání deníku Právo. Zdůraznil ale, že v české legislativě by měla i nadále zůstat nulová tolerance vůči alkoholu za volantem.

"V Evropské unii sice existují země, kde je u motoristů přípustných i 0,5 promile, Česko by však mělo v nulové toleranci pokračovat. Současně podporuji všechna opatření, která znemožní řidiče postihovat za takzvaný zbytkový alkohol," řekl Slamečka.

Ministr dopravy tak reagoval na snahu některých politiků i dopravních expertů nulovou toleranci prolomit. Inspiruje je k tomu postup dopravní policie, která od letošního 1. ledna podrobuje dechové zkoušce na alkohol řidiče každého vozidla, které zastaví.

"Povinné dýchání při každé silniční kontrole nepřispěje k větší bezpečnosti silničního provozu, ale je zbytečným obtěžováním slušných lidí. Je proto třeba sáhnout k tomu, co už udělala řada států, a připustit určitou toleranci k alkoholu za volantem," uved například předseda ODS Mirek Topolánek. Mírnou toleranci žádají i sociální demokraté, navrhují 0,15 či 0,24 promile. Vyzvali policejního prezidenta, aby v tomto smyslu vydal metodický pokyn.

Policie od dechových zkoušek při každé silniční kontrole nechce upustit. Argumentuje tím, že loni zavinili řidiči v ČR pod vlivem alkoholu 5725 nehod. Evidováno při nich bylo 123 usmrcených, o 53,8 procenta vice než v roce 2008, a 2658 zraněných.

První letošní měsíc ale ukázal, že dechové zkoušky při každé silniční kontrole nepřinesly téměř žádný efekt. Policie při nich odhalila jen 832 řidičů, kteří si před jízdou neodpustili skleničku. je to jen o 82 řidičů více než ve stejném loňském měsíci, kdy se policisté při běžných silničních kontrolách zaměřovali na alkohol jenom namátkově.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil ale ujišťuje, že trestány jsou pouze případy, kdy řidič nadýchá více než 0,24 promile. Zaprotokolovat však policisté při kontrole nemusí každý takový přestupek, i kdyby dechová zkouška ukázala jen zbytkový alkohol.

djaba ( 13. února 2010 21:52 )

Měření všech veličin se provádí cejchovanými přístroji , laboratorní přístroje mají obvykle přesnost 0.1 procenta. Ostatním tkzv. dílenským stačí 5 až 10 procent .I policie používá přístroje s desetiprocentní přesností .Připočítáme-li i další vlivy ,jako požití různých potravin , kouření , káva ,léky ap. může se skutečně ,, nadýchat ".Nezastávám se kořalů za volantem , ale je nutno při dechové zkoušce počítat s nepřesností.Tvrdím,že mnoho ,, opilých" šoférů vůbec po vlvem nebylo a byli potrestáni nevinně.

stolda ( 13. února 2010 19:02 )

Nesouhlasím.. Sami jsme si to testovali,ale odbourávání od naměření po odběr krve jde mnohem pomaleji.Myslíte,že když si dáte po obědě pivo ,tak nebudete shopen zodpovědně řídit?Stejně jako při zbytkových třeba 0,3 .

karlos ( 13. února 2010 16:57 )

Schv álili si to pro sebe .Protože kdo může vysedávat večer po hospodách?Ten co chodí brzo ráno na směnu asi těžko.Ale takový poslanec,podnikatel,ti jsou zvyklí po večerech posedět a kut pikle,no a potom ráno je tam zbytkáč a o to ministrovi jde.Pořád mají v této zemi zelenou dacani,ožralci za volantem,rváči a lidi,kteří absolutně nedodržují zákon.Proto se vymýšlí ,jak těm dacanům ještě pomoct,jinak se budou muset stavět kriminály.Tolik jich nebylo ani za komoušů.

derek ( 13. února 2010 16:16 )

volající za volantem mužete chlastat a kouřit a zabijet lidi ,ale telefonovat ne. Ale dopravní zákon je stejně na prd. Nemám body v životě jsem neboural a na Policii seru jezdím dál. Zákon připravili blbci

petrzkopecku ( 13. února 2010 15:40 )

Tresty jsou směšné a ve věznici leháro. Vězni cvičí v posilovně, aby měli větší sílu při loupežích, až je postí. Fitnes mají zadarmo a pracující si ho musí platit. Takhle budeme muset z dalších trestných činů dělat přestupky, jinak bude pořád přeplněno.

Zobrazit celou diskusi