Dospívání

Ve třinácti mu zemřela matka, takže veškerá výchova zbyla na otce. Přihlásil ho do basketbalové družstva a také Benicia zapředl do chování prasat. Dokonce mu pomáhal při kastracích. Benicio měl také jeden nebezpečný zlozvyk a to lezení po střechách. „S mým otcem to byl každodenní boj, pořád mi to zakazoval, ale já si stejně dělal, co jsem chtěl, vždy to dopadlo tak, že mě honil s opaskem v ruce.“

O ztrátě panictví

„Bylo mi třináct let, když jsem přišel o panictví. Byl jsem hrozně nervózní, ta slečna byla o něco starší než já a už to před tím dělala. Nakonec to nebylo vůbec špatné,“ řekl v rozhovoru pro španělský Playboy.

Benicio a ženy

V současné době Benicio nemá žádnou přítelkyni. Jednou o sobě řekl, že je moc velký sobec na to, aby byl v jednom vztahu monogamní. Jeho nejdelší vztah trval jeden a půl roku.

Sex ve výtahu se Scarlett Johansson

V roce 2004 médii proletěla zpráva, že měl Benicio Del Toro sex ve výtahu s herečkou Scarlett Johansson v Los Angeles. Tato peprná zpráva vznikla tak, že se novináři zeptali Johansson, co nejpodivnějšího o sobě herečka slyšela, no a když řekla, že měla mít údajně sex ve výtahu s Beniciem Del Torem, média se toho okamžitě chytla. Scarlett to samozřejmě pak popírala, že s o sedmnáct let starším Beniciem nic neměla. Benicio se k tomu pak vyjádřil slovy: „ Jestli jsem měl sex se Scarlett ve výtahu? No já nevím, ponechme to na fantazii druhých, ale co se stalo před tím, nemusí být naposledy.“

O svých filmových rolí

Benicio dostává nabídky na filmové role převážně zločinců nebo psychicky narušených jedinců, možná v tom spočívá jeho kouzlo vžít se do duše padouchů, kteří mají výstřední chování. Je to pro Del Toro velká výzva, jako pro herce. „Víte, já bych si klidně zahrál i v romantickém filmu, ale ještě jsem takovou nabídku nedostal. Možná je to tím, jak vypadám, asi nejsem vyloženě ten typ správného milovníka,“ řekl v rozhovoru pro časopis Rolling Stones.

O filmu Vlkodlak

Benicio má rád klasické horory z období 30. až 50.let. Mezi jeho oblíbené patřil například Dracula od Francise Forda Coppoly. Nápad natočit remake filmu Vlkodlak se zrodil náhodou. Benicio měl v pokoji pověšený plakát na upoutávku originálního snímku a když jej viděl jeho manažer Rick Yorn, navrhl Del Torovi, že by to nemusel být špatný nápad, natočit remake filmu. „ Ta role pro mě byla výzvou, jen čtyři hodiny trvalo, než mě namaskovali a udělali ze mě Vlkodlaka. Dvanáct hodin jsem byl na place v tom kostýmu a bylo v něm takové horko, musel jsem si třeba měnit sedmkrát jednu košili, no ale myslím, že výsledek bude stát za to,“ řekl o své roli Del Toro.

Zajímavosti

Kvůli své roli ve filmu „Strach a hnus a v Las Vegas“ přibral 20 kg. Podařilo se mu to za devět týdnů, tím, že se stravoval ve fastfoodech, ale největší zásluhu na rychlém přibírání měly koblihy. Benicio si kvůli další roli ve filmu „Obvyklí podezřelí“ oholil obočí a vlasy. Dále si pro lepší autentičnost ve filmu pálil ruce cigaretou. Doteď má na rukou jizvy od popálenin.

Nejoblíbenější kniha:
Chladnokrevně – Truman Capote

Nejoblíbenější film:
Creature From The Black Lagoon - režie Jack Arnold

Nejoblíbenější muzika:
Exile on Main Street - The Rolling Stones

Herecká kariéra

Po nesmělých začátcích rolemi v seriálech a poté v pár večerních filmech přišla pro Benicia velká příležitost. V roce 1998 si zahrál po boku Johnnyho Deppa ve filmu Strach a hnus v Las Vegas a do své role doktora Gonza se vžil natolik, že byl ochoten pálit se cigaretou do ruky, což činila jeho postava v knižní předloze filmu. Nakonec ale byly tyto autentické scény z filmu vystřiženy.

Nejvíce se vryl do podvědomí diváků svou rolí zkorumpovaného policisty Javiera Rodrigueze ve filmu Traffic – Nadvláda gangů. Kritici mu tleskají a sbírá jednu cenu za druhou. Získal Zlatý Glóbus a Oscara pro herce ve vedlejší roli.

Tím se mu otevírá cesta k dalším, zajímavým rolím. Naposledy zazářil jako bývalý trestanec Jack Jordan v oscarovém filmu 21 Gramů, za nějž získal cenu diváků na MFF v Benátkách a nominaci na Oscara.

Jedním z hlavních rysů Benicia Del Tora je perfekcionismus, pro film je schopen udělat cokoliv. A tak mu režiséři rádi a s důvěrou svěřují role složitých postav. A on se jim odvděčí svým uměním. „Del Toro je vynikající herec. Je posedlý svou prací. Pro kameru je jako magnet, protože pořád přichází s novými věcmi, které jsou nebezpečné, odvážné, děsivé a zároveň sexy,“ řekl o něm režisér Terry Gilliam.