Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šílená profesorka v minulosti zabila svého bratra

Autor: ČTK, ama - 
14. února 2010
13:06

AKTUALIZOVÁNO: Profesorka z americké univerzity v Alabamě, která v pátek zastřelila tři lidi, v minulosti již zabila svého bratra.

Tři lidi zabila v pátek profesorka biologie na univerzitě v americkém státě Alabama, když začala při schůzi katedry střílet na své kolegy. Další tři osoby zranila, z toho dvě jsou ve vážném stavu.

Jako útočnice byla označena dvaačtyřicetiletá Amy Bishopová, která na univerzitě v Huntsvillu přednáší biologii. Útočnice byla zadržena a obviněna z vraždy. Pokud se její vina prokáže, hrozí jí trest smrti.

Profesorka biologie zbraň nepoužila poprvé. V minulosti postřelila i svého bratra, který následně zraněním podlehl. Podle policie z massachusettského města Braintree, kde profesorka bydlela, střelila 18letého bratra do hrudníku.

Policejní šéf řekl, že případ se udál před více jak dvaceti lety. Byl uzaveřen zaprotokolován jako nehoda a nikdy se k soudu nedostal

V pátek podle svědků zazněly výstřely krátce před čtvrtou hodinou odpolední místního času (22:00 SEČ) z místnosti, ve které probíhalo jednání katedry biologie. Mrtví jsou zaměstnanci univerzity, při střelbě nebyl zraněn žádný student.

Policie zajistila budovu a předvedla další osobu k výslechu. Univerzita na svých internetových stránkách upozornila studenty, aby raději zůstali doma.

Manžel jedné z obětí uvedl, že mu bylo řečeno, že jeho žena se účastnila schůze, kde se projednávala definitiva jedné pracovnice fakulty. Ta byla rozhořčena a začala střílet. Jeho manželka mu prý již dříve o této osobě řekla, že není schopna se vyrovnat s realitou a není tak dobrá, jak si o sobě myslela.



Jedna studentka, kterou Bishopová před rokem učila, řekla, že někteří studenti si stěžovala děkanovi na způsob výuky Bishopové a sepsali proti ní petici. Jiná studentka o ní řekla, že byla dobrá odbornice, ale nebyla dobrá učitelka. "Je to génius, ale neumí nic vysvětlit," poznamenala podle AP dívka.

Univerzita v Huntsville má 7500 studentů. Je známá svými vědeckými a inženýrskými programy a často těsně spolupracuje s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA).

Střelba na školách není v USA ničím neobvyklým, běžné ale není, když je pachatelkou žena. Velkou výjimkou bylo v roce 1985 řádění Sylvie Seegristové, která ve Springfildu ve státě Pennsylvania zastřelila tři lidi.

Páteční střelba je už druhý krvavý incident v areálu školy v USA během jednoho týdne. Minulý pátek byl v hale střední školy v nedalekém Madisonu zastřelen čtrnáctiletý student. Pachatelem byl jeho spolužák.

V roce 2007 zažila krvavý masakr polytechnika v Blacksburgu ve Virginii, v jejíchž posluchárnách jeden ze studentů postupně zabil 32 lidí, než byl sám zastřelen. V dubnu 1999 dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili a pak spáchali sebevraždu. V srpnu 1966 student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec.

Ke střelbě došlo ve výzkumném centru univerzity v pátek odpoledne místního času. Podle agentury Reuters střílela žena, která na škole přednášela biologii. Policisté ihned po incidentu budovu vyklidili a ženu zadrželi.

Mluvčí univerzity potvrdil, že zemřeli tři lidé a jeden je zraněný. Co se týká studentů, nikdo zraněn nebyl.

Střelba na amerických školách

Ke střelbě na školách dochází v poslední době v USA poměrně často. V roce 2007 zažila krvavý masakr polytechnika v Blacksburgu ve Virginii, v jejíchž posluchárnách jeden ze studentů postupně zabil 32 lidí, než byl sám zastřelen.

V dubnu 1999 dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili a pak spáchali sebevraždu. V srpnu 1966 student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec.

zirafa ( 14. února 2010 14:57 )

CCCP náš vzor?!

gogo ( 13. února 2010 11:24 )

náš vzor ?

delavar ( 13. února 2010 11:05 )

Ani se jí moc nedivím.Když někomu dvakrát řekne,vysvětlí,že kostru mají dát do 3.B a ne do 5.C,tak je jen přirozené to, co se stalo.

Zobrazit celou diskusi