Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ostrava nemá dost elektřiny!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Pavel Čempěl - 
13. února 2010
06:49

Krajská metropole se dlouhodobě potýká s nedostatkem elektřiny. ČEZ jí sice vyrobí dostatek, ale do města ji nemá jak přivést. Distribuční síť je slabá a chybí trafostanice, což brzdí rozvoj Ostravy.

Některé investory to odradilo, jiní si musí proud vyrábět svépomocí.

Ostrava v současné době spotřebuje 350 megawattů, tedy celou kapacitu dnešní rozvodné sítě. Drobní stavebníci se bát nemusí. Pro rodinné domy se nějaký ten watt ještě najde, ale velcí investoři se svými megaprojekty mají smůlu. Nedostatek elektřiny na vlastní kůži pocítil například loni otevřený hypermarket Globus v Plesné. Proud si musí vyrábět plynovými agregáty.

„Ostrava může vlastně děkovat hospodářské krizi, že z toho není velká ostuda,“ poznamenal primátor Petr Kajnar. Kvůli recesi totiž někteří investoři své projekty odložili. Až se k nim vrátí, měla by už distribuční soustava jejich nároky zvládnout. Do roku 2015 má totiž vyrůst velká trafostanice v Kletné na Novojičínsku a dalších šest menších v Ostravě. Výstavba trafostanic a vedení vyjde ČEZ, který městu elektřinu dodává, na 2,3 miliardy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 13. února 2010 14:39 )

V Ostravě ? A makat ? Kde proboha ?

sakra ( 13. února 2010 10:14 )

A hlavně makej ať máme z čeho mlaskat.

smrk ( 13. února 2010 09:13 )

hóóódně bystrý redaktor - je jedním z mála,který umí i číst .......

barbatus ( 13. února 2010 09:08 )

Před pár dny si to přečetl v Mladé frontě a dnes je z toho žhavý článek v Blesku....

smrk ( 13. února 2010 09:03 )

nechtěli - přeci chlapče nepřijdem o ta svá korýtka - a ty si nestěžuj jóó, jseš tak akorát dobrej na to jednou za čtyři roky jít k volbám a pak už drž hubu, my za tebe všechno vyřídíme - pokud nebudeš hodnej, tak ti všechno zdražíme až se z toho p.o.s.e.r.e.š. ...........

Zobrazit celou diskusi