Při konkursu do pražského hotelu ji odmítl personální se slovy, že má lepší vzdělaní a životopis a umí lépe anglicky než ředitelka. A to je prohřešek, který se neodpouští!

Jako letuška pracovala v Emirátech, pro královské rodiny v Bahrainu, Dubaji a Saudské Arábii. Naposledy pro bohatého Rusa Romana Abramoviče, než prodal jedno z letadel a rozpustil posádku. Pracovala také jako tlumočnice a překladatelka, produkční filmové společnosti, make-up artistka a stylistka, osobni asistentka, lektorka bezpečnosti létaní v Emirates Airlines a privátní letecké VIP spolecnosti Bex Air, Bahrain.

Studovala v Austrálii a v Anglii, kde čas i žila. Umí proto výborně anglicky, rusky, italsky, částěčně arabsky. Chce se usadit doma, ale od června nesehnala práci. „Jste překvalifikovaná,“ slyší na konkurzech a na úřadu práce. Nepříjemná zkušenost je pro ni výzvou, aby se stala samostatně výdělečně činnou s tím, že plán už má. "Zase bych odjela ven, i když jsem v Praze koupila byt, ale chci už být nablízku rodičům," vysvětluje Monika.

"V zahraničí, když se sami nevzděláváte, tak se nikam nedostanete. U nás se tato vlastnost zřejmě necení. Nečekám stejné platové ohodnocení jako venku, ale pod nějaký limit jít nemůžu. Všude v pracovních poradnách vám radí 'nechoďte s pozicí a platem dolů jen kvůli krizi, vzdělávali jste se přece na to, a něčeho jste dosáhli.' Zní to sice pěkně, ale nějak to u nás nefunguje," dodává Monika Kulíková.

Certifikáty

Brighton, Anglie – management cestovního ruchu, Anglický Jazyk

Austrálie/Spojené arabské emiráty – ECU Edith Cowan University – management letecké bezpečnosti

Singapur – IATA diplom

Dubai, SAE – Vedení týmu společnosti, Kvalitní zákaznický servis a několik dalších certifikatů týkajících se letectví

Praha – rétorika a prezentace