Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Interaktivní mapa: Namrzlé silnice, jazyky, závěje

Fotografie
Nedávná nehoda kamionu na dálnici - ilustrační foto  (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
11. února 2010
10:14

ON-LINE sněhové zpravodajství - Tak jsme si na chvíli od přívalů sněhu odpočinuli a je to tady zase. Noční sněžení komplikovalu dopravu na celém území Česka. Některé silnice i tratě nejsou průjezdné.

Interaktivní mapa sněhového zpravodajství

13:40 - Silniční tah I/7 mezi Prahou a Chomutovem na Lounsku je v obou směrech opět průjezdný.

12:16 - Tři železniční tratě jsou aktuálně v Česku neprůjezdné kvůli navátému sněhu. Vlaky nejezdí mezi Doudleby nad Orlicí a Rokytnicí v Orlických horách na Rychnovsku, mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví a mezi Rakovníkem a Kralovicemi u Rakovníka.

11:27 - Silničáři na Rychnovsku vyhlásili kalamitní stav. Kvůli silným závějím a sněhovým jazykům zůstává od dnešního rána neprůjezdných několik silnic.

10:51 - Zřejmě řidič taxislužby zavinil brzo ráno na Jižní spojce v Praze dopravní nehodu, při níž byly zraněny dvě policistky. Obě ženy skončily v nemocnici.

10:15 - Hlavní tah mezi Prahou a Chomutovem, silnice I/7 u Sulce na Lounsku kvůli sněhu a ledu zcela zablokovaná kamiony. Auta stojí v kolonách. Dopravu nelze odklánět ani na vedlejší komunikace.

9:54 - Na D5 na 95. kilometru ve směru na Plzeň je po nehodě napříč jízdními pruhy kamion. Dálnice je proto od tohoto místa průjezdná pouze v jednom jízdním pruhu. V opačném směru dálnice na Rozvadov na 100. kilometru se srazilo osobní a nákladní auto. I zde je provoz možný pouze jedním jízdním pruhem.

Šofér polské dodávky se neudržel na vozovce a vyletěl z autostrády. Ze svodidel mu museli pomáhat hasiči. Šofér polské dodávky se neudržel na vozovce a vyletěl z autostrády. Ze svodidel mu museli pomáhat hasiči. | Blesk - Zbyněk Schnapka

Kolize blokují hlavně dálnici D5. Nesjízdných je několik cest na Královéhradecku, další na Olomoucku. Vlaky nejezdí na dvou tratích. Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti, do hor by neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Podle výstrahy meteorologů má totiž i nadále sněžit, hrozí tvorba sněhových jazyků.Do dnešního večera by mělo napadnout až 20 centimetrů sněhu. Navíc bude vát silný vítr. Český hydrometeorologický ústav proto už od středy varuje před sněhovými jazyky, na horách před závějemi.

Silnice v Česku jsou po nočním sněžení s opatrností sjízdné, i na hlavních tazích ale stále leží rozbředlý sníh.

Bouralo se i ve směru z Rozvadova na plzeň. Tady naboural ze zadu do kamionu šofér červeného golfu combi. Bouralo se i ve směru z Rozvadova na plzeň. Tady naboural ze zadu do kamionu šofér červeného golfu combi. | Blesk - Zbyněk Schnapka

Ve Středočeském kraji se místy tvoří sněhové jazyky a je snížená viditelnost. Špatné počasí má na svědomí nehody v obci Bavoryně na Berounsku nebo v Netvořicích na Benešovsku, kde se srazily dva autobusy. Některá místa byla v noci neprůjezdná kvůli uvízlým kamionům. Na Šumavu, kde do rána napadlo zhruba 10 centimetrů sněhu, by se motoristé rozhodně neměli vydávat bez zimní výbavy. Silný nárazový vítr vytváří sněhové bariéry.

Návěje se tvoří na severním a jižním Plzeňsku, Tacovsku a Stříbrsku. Série ranních nehod omezila provoz na dálnici D5.

Bez řetězů je riskantní vyjíždět i do vyšších poloh Krušných hor.Také na Ústecku si počasí vyžádalo několik nehod, všechny se ale obešly bez zranění.

Na dálnici D8 na 39. kilometru směrem do Prahy narazilo auto do svodidel a blokuje jízdní pruh. Kamion uvízl ve Světci na Teplicku.Zledovatělá vrstva ujetého sněhu nebo zmrazky kryjí silnice ve vyšších oblastech Liberecka. Opatrní musí být řidiči i na Českolipsku nebo na rychlostní silnici z Liberce na Prahu. Na Trutnovsku a Rychnovsku je kvůli sněhových jazykům uzavřeno několik úseků menších silnic.

Také na Olomoucku museli správci vozovek uzavřít úsek silnice třetí třídy Hraničné Petrovice - Jívová na Olomoucku. Na severu regionu si řidiči musejí dávat pozor také na ujetou sněhovou vrstvu, na sněhové jazyky narazí na Šumpersku, Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku.

Sněhové návěje a místy až 15 centimetrů sněhu na silnicích hlásí silničáři ze Vsetínska a Valašska. Na Kroměřížsku a Zlínsku se na některých menších cestách navíc vyskytuje zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Žamberecku, kde fouká silný nárazový vítr, se místy tvoří sněhové jazyky. Na Vysočině napadlo do deseti centimetrů sněhu a i nadále sněží. Potíže jsou především na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Na silnici druhé třídy mezi Domamilí a Štěpkovem na Třebíčsku je v kopci vzpříčený kamion.

Kvůli navátému sněhu nejezdí vlaky mezi Doudleby nad Orlicí a Rokytnicí v Orlických horách na Rychnovsku a také mezi Litoměřicemi a Blíževedly na Českolipsku. Dlouhodobě je sněhem zasypaná úzkokolejná trať mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou na Bruntálsku. Komplikovaný byl v noci provoz na trati Rakovník - Beroun, kde při posunu vykolejil motorový vlak.

smrk ( 11. února 2010 09:57 )

Buďme rádi, že chumelí - to ještě zvládáme, ale co by se dělo kdyby padali h.o.v.n.a. s háčkem, to by byla teprve kááálamita......

Zobrazit celou diskusi