To už se nedá opravdu spoléhat ani na to, že bude fungl nové auto bez závad? Nedá. Problémy v poslední době provázejí i značky, které se jinak drží na špici testů spolehlivosti… Jistě, chybička se občas vloudí, ale není toho už moc? „Není to tím, že by rostl počet závad,“ říká Jitka Skaličková, tisková mluvčí Renaultu. „Je to důsledek toho, že automobilky víc komunikují se zákazníky a případnou chybu se snaží ihned napravit, právě aby neztratily jejich důvěru,“ vysvětluje.

V tomto roce vlastně není týden, kdy by se svět nedozvěděl o dalším problému s auty. Momentálně se nejvíc mluví o toyotě, problémy ale rozhodně nemá jen ona. Nejžhavější je stahování stovek tisíc aut honda.

Zákazníci jsou samozřejmě na takové zprávy citliví a reagují na ně i burzy. Po zveřejnění posledních problémů spadla hodnota akcií Toyoty na tokijské burze asi o pětinu, ale v současnosti už zase jde pomalu nahoru. „Znamená to, že si investoři nemyslí, že by to Toyotu ohrozilo existenčně, je to vyjádření názoru, že nemusí vydělávat tolik, kolik se předpokládalo,“ komentuje vývoj Markéta Šichtařová, analytička Next Finance. „Jak automobilka opravdu dopadne, to záleží hlavně na zákaznících – jestli jí zachovají věrnost, nebo se při nákupu auta obrátí jinam,“ dodává.

Toyotě věrní zatím zůstávají - podle statistiky dovozců aut se za letošní leden se prodalo 337 toyot, což je o 27 víc než vloni. „Nesetkali jsme se s tím, že by svolávací akce byla pro zákazníky důvodem nekoupit si konkrétní auto. Spíš to berou jako pozitivní reakci výrobce, který nese odpovědnost za to, co vyrobil,“ řekla ještě Skaličková z Renaultu.

Jde nám o vaše bezpečí, vzkazuje šéf Toyoty

„Jde nám hlavně o vaše bezpečí,“ vzkázal šéf společnosti Toyota Akido Toyoda na tiskové konferenci, kde se mluvilo o svolávací akci, při které bude opraveno několik milionů pedálů. „Zveřejnili jsme vše, i když jde o nepříjemnou věc, ale máme odpovědnost k zákazníkům,“ dodává Tomáš Vaněk, tiskový mluvčí Toyoty v ČR. Pokles zájmu o jejich vozy se podle něj neprojevil. Došlo jen ke zpoždění dodávek, nová auta se znovu prověřovala.

494676:gallery:true:true