Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Novinka na železnici: Průvodčí bez čepice

Průvodčího v čepici, zvláště v létě, už asi neuvidíme, se zeleným terčíkem však ano
Průvodčího v čepici, zvláště v létě, už asi neuvidíme, se zeleným terčíkem však ano  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, raj - 
10. února 2010
22:59

Průvodčí ve vlacích nebudou muset nosit od března čepice. Umožní jim to nový předpis Českých drah.

Je tedy velmi pravděpodobné, že průvodčí ve službě a bez čepice budou k vidění na české železnici vůbec poprvé. Vlakový doprovod naopak dostane nové terčíky pro vypravení vlaků.

„Od 1. března se stane čepice pouze nepovinnou součástí výstroje vlakových čet. Aby však nemohlo dojít při výpravě vlaku k záměně obsluhujícího personálu s cestujícími, budou průvodčí a vlakvedoucí v denní době nově používat barevné návěstní terčíky,“ uvedl náměstek ředitele ČD Antonín Blažek.

Zrušení čepic si podle drah vyžádaly odbory, hlavně v létě totiž byla pokrývka hlavy zaměstnancům na obtíž.

Obsluha vlaku dnes dává připravenost k odjezdu na vědomí výpravčímu či strojvedoucímu máváním ruky, v noci pak zeleným světlem. K noční svítilně nově přibude ve výbavě dvoubarevný zeleno-oranžový terčík, který budou průvodčí používat ve dne.

smrk ( 11. února 2010 08:22 )

Tak to je zpráva hodná výkvětu dne - s.e.r.u. vám na čepice, mějte raději v pořádku a čistotě vlaky a jezděte na čas vy modrý vymatlanci.......

hrubackova ( 11. února 2010 04:34 )

to už tvrdím 15 let, a stálo mi to také místo.Ale odboráři skutečně /a snad záměrně/ vedou dráhu do záhuby.Tady nejde o čepici,či o nějako drobnou úlevu v ustrojení či jiném nepodstatném,ale o těžké úlevy v přístupu k vlastní práci a ve vztahu k dráze.Kdyby takové úlevy "vybojované" odbory nebyly,nebyl by takový nepořádek,špína,lhostejnost a neprofesionální přístup současných "železničářů". Dnes umí jen stávkovat a nastavovat ruku. Dobrou práci či něco navíc odbory nedovolí!

Zobrazit celou diskusi