Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chytili překupníky se žlučí týraných medvědů

Autor: Pavel Čempěl - 
10. února 2010
06:30

Medvědi trpí, mastičkáři bohatnou. Celníci odhalili na severu Moravy prodejce, kteří kšeftovali se zakázanými medicínskými produkty. Zabavili u nich masti, které obsahovaly nepovolené extrakty z pijavky lékařské a dokonce z medvědí žluči.

Zakázané zboží nabízel kamenný obchod s lékařskými přípravky v Ostravě. Celníci sem vyrazili s Českou obchodní inspekcí na kontrolu a kromě samotných mastí zajistili i doklady o nákupu.

Ty je přivedly k dovozci z Krnova, u něhož se posléze našlo bezmála dvě stě balení krému s medvědí žlučí. „To byl ale jen zlomek. Zjistili jsme, že loni přivezl do republiky 2200 kusů tohoto výrobku,“ uvedla mluvčí ostravských celníků Pavla Zdobnická. Medvědí žluč patří mezi přípravky čínské medicíny.

Medvědi jsou na čínských farmách drženi v malých klecích Medvědi jsou na čínských farmách drženi v malých klecích | Celní ředitelství Ostrava a ČTK

V Evropě a mnoha civilizovaných zemích je však její prodej zakázán. „Žluč je odebírána medvědům na farmách v Číně. Je to nelidský a krutý proces, který je pro Evropana jen těžko představitelný,“ vysvětlila důvod zákazu dovozu a prodeje Pavla Zdobnická.

Prodejci ze severní Moravy, kteří s přípravky přesto obchodovali, nyní skončí v rukou policie.

 

Zvíře neuvěřitelně trpí

Žluč se získává z černého medvěda asijského. Na čínských farmách je jich asi devět tisíc. Jsou drženi v malých klecích nebo železných korzetech a jsou dvakrát denně podrobeni odběru. Zvířata mají naříznutá břicha a tímto řezem jim »chovatelé« zapichují železné trubice do žlučového měchýře. Někdy je katétr zaveden trvale a zarůstá medvědům do těla. Kvůli těmto ohavnostem byl prodej žluči v rámci Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů (CITES) zakázán.

Celníky zabavené krémy s medvědí žlučí. Do Česka se dostaly z Ukrajiny. Celníky zabavené krémy s medvědí žlučí. Do Česka se dostaly z Ukrajiny. | Celní ředitelství Ostrava a ČTK

 

Proč medvědí žluč?

Žluč jako součást léčiv snižuje horečku, zlepšuje průběh zánětlivých onemocnění, slouží jako ochranný faktor ledvin, zlepšuje zrak a rozpouští žlučové kameny.

bugy ( 10. února 2010 15:55 )

Takový koncentrák na medvědy. Fuj! S tím nikdo nehne. Čínani si dělají co chtějí, na nějaké mezinárodní stížnosti a protesty nedají.

anasyi ( 10. února 2010 10:33 )

ja si myslim,ze ten jel v daleko vetsich prasarnach.

czechprdolo ( 10. února 2010 09:03 )

Tak im treba zltym skur.vysynom za to co si navzajom v tej uchylackej zemy robia!

anasyi ( 10. února 2010 08:07 )

proc mi byl zase vymazan prispevek,co jsem napsala sprosteho?Napsala jsem:Ja nemam slov a kdyztak dodatek jo?Jak muzeme asi chtit,aby tohle vsechno dopadlo?Nejak me uz ze vseho boli srdicko

mausi ( 10. února 2010 06:56 )

jsem přesvědčená, že takovéto zrůdnosti by nevymyslel ani ten stále proklínaný a světoznámý Dr. Mengele.

Zobrazit celou diskusi