Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čtenářské foto týdne? Duha v zimě!

Naprostá nádhera! Nad zamrzlým jezerem se klene duha.
Naprostá nádhera! Nad zamrzlým jezerem se klene duha.  (Autor: Foto pro Nedělní Blesk – Alois Jarolímek)
Autor: Monika Rubešová, Tereza Hořínková - 
8. února 2010
18:12

Neobvyklý klimatický úkaz zachytil pohotový čtenář Blesk.cz. Mrazivé ráno totiž vykouzlilo nad jezerem Milada u Chabařovic duhu! Právě tuto fotku jsme vybrali jako čtenářskou fotku minulého týdne!

Duha na obloze je zajímavým úkazem v létě, natož pak v zimě. „To je skutečná rarita,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová a také vysvětlila její vznik: "V této oblasti přešla studená fronta, která se rychle protrhala, a začalo svítit sluníčko. Paprsky se odrážely od mokrého sněhu a vznikla duha."

Podle Honsové je v zimě daleko častější tzv. Halo efekt, kdy se kolem Měsíce či slunce vytvoří jakýsi prstenec. Tyto efekty vznikají tak, že se od ledových krystalků v atmosféře odráží světelné paprsky. A tak je zimní duha prostě velká vzácnost! Víte vůbec, kolik barev duha má? Sedm – červenou, oranžovou, fi alovou, tmavě modrou, zelenou, žlutou a purpurovou. Meteoroložka zároveň Nedělnímu Blesku řekla, že po krátkém oteplení se do Česka vrátí mrazy.

„Teploty se budou přes den pohybovat kolem -7 °C. A tyto mrazy vydrží až do 18. února,“ předpověděla. Od středy do neděle pak bude hodně sněžit. Za jeden den může v druhé polovině týdne napadnout až 10 cm sněhu.

mouse ( 8. února 2010 17:59 )

kamkoliv, je to rarita, takže se o ni porvou

hafblaf ( 7. února 2010 11:02 )

Je to zvláštní, ale v pátek jsem viděl duhu, sice nebyla moc výrazná v Ostravě.

mucinek ( 7. února 2010 10:51 )

Duhu nad lipenským jezerem jsem vyfotila i já 28.01.2010. Byla vidět téměř celé odpoledne a byla to nádhera, ale jak tak koukám, rarita t o už asi nebude

mucinek ( 7. února 2010 10:50 )

Duhu nad lipenským jezerem jsem vyfotila i já 28.01.2010. Byla vidět téměř celé odpoledne a bylo nádhera, ale jak tak koukám, raria o už asi nebude

gogo ( 7. února 2010 07:03 )

ale rarita to myslím není...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa