„To je moje přítelkyně,“ zdůraznil herec, když ho Blesk vyfotografoval, jak se vrací s družkou z nákupů domů. Přitom všichni byli skálopevně přesvědčeni, že ona postarší žena nese příjmení Somrová. „Nerad informuji o svém soukromí,“ říká také Somr.

Byla to tedy přítelkyně, která se o herce láskyplně starala, když měl akutní zánět slinivky a operace se stala nevyhnutelnou. Od té doby mu vaří svědomitě dietu a je herci, co definitivně zavrhl svoji profesi, 24 hodin neustále po boku.

Josef Somr strávil v komatu dlouhých šest týdnů
Autor: Ladislav Křivan
Somr: Už nemám sílu hrát. Čtěte zde>>

Josef Somr vyráží na nákupy se svojí přítelkyní.
Autor: Jiří Hadač

Ještě před rokem učitel Ječmen z Básníků tvrdil, že kdyby mu někdo napsal roli na tělo, vezme ji okamžitě. Teď? „Nezvládl bych to. Jsem už jenom zchátralá tělesná schránka. Za herectvím jsem musel udělat tečku,“ přiznává Somr.

Herec nejezdí ani tak často na venkov, jak byl zvyklý, i nový rok přivítal s družkou doma. „Musím se sebou už zacházet přiměřeně ke svému věku, zdraví a také počasí,“ vysvětlil Somr, který znechucený z Národního divadla odešel do důchodu.

Pak ho postihl akutní zánět slinivky. Problémy vedly k náročné operaci, herec byl dokonce šest týdnů v bezvědomí! A v následujících letech vypadl ze života, na který byl zvyklý...

„Musím se šetřit. Bez hraní mi je teď ale vážně líp. Jako bych omládl,“ netají se Somr, který si zahrál naposledy před dvěma lety ve snímku Vladimíra Michálka O rodičích a dětech.