Připojení k internetu poskytují různé firmy – patří mezi ně třeba mobilní operátoři, kabelové televize, ale i řada počítačových firem. Na to, jaké internetové připojení je pro vás vhodné, má vliv hned několik faktorů. Podle čeho vybírat?

Položte si několik důležitých otázek:

@ Na co připojení k internetu potřebuji? Hodlám pouze prohlížet internetové stránky, nebo chci hrát hry či stahovat fotky a filmy?

@ Budu se připojovat pouze z domova, nebo z různých míst?

@ Na jakém zařízení se budu připojovat?

@ Jak často se budu připojovat?

@ Kolik hodlám za připojení k internetu utratit?

Na co si dát pozor

Pokud si objednáváte od někoho připojení k internetu, neorientujte se hned podle ceny za měsíc připojení. K té se totiž můžou přidat ještě další položky, které mohou cenu značně navýšit.

Je to jednak cena za modem, tedy zařízení, které připojí váš počítač k internetu, dále pak zřizovací poplatky. Výhodná cena je také velmi často ´vykoupena´ tím, že se musíte upsat na určitý počet let, po který budete službu využívat a hlavně platit.

1. Wifi neboli bezdrátové

Připojení k internetu pomocí tzv. technologie Wifi poskytuje značnou volnost – probíhá vzduchem, bez kabelů. Pokud chcete zjistit, zda někdo ve vašem okolí připojení poskytuje, vyhledejte na mobilu či přenosném počítači dostupné sítě a zkuste se k nim připojit.

Připojíte tak: stolní počítač (pomocí modemu), kapesní počítač, mobilní telefon

Poskytuje: poskytovatelů Wifi je celá řada, nejsou nikde centrálně uvedeni Pokrytí: husté, v konkrétní lokalitě vyhledejte dostupné sítě a vyzkoušejte se připojit

Rychlosti: závisí na vzdálenosti od přípojného bodu, cca to je od 64 Kb/s po několik Mb/s

Ceny za měsíc: od 100 korun, podle rychlosti připojení

Vhodné pro: od základních činností až po náročné – stahování filmů, hraní…

+ DOBRÁ DOSTUPNOST, ZAJÍMAVÉ CENY

- RYCHLOST NEMUSÍ BÝT GARANTOVÁNA


2. Mobilní připojení

Mobilní připojení není vázáno na přípojku – je pouze důležité, zda je na těchto místech pokrytí mobilním operátorem. Nejedná se o technologii příliš rychlou, ale v některých místech republiky jde prakticky o jedinou možnost, jak se připojit k internetu.

Mobilní telefon je možné připojit pomocí různých technologií – od nejpomalejší a skoro všude dostupné GPRS technologie (podporují všechny mobilní telefony), přes středně dostupnou EDGE (podporuje většina mobilních telefonů), až po nejméně dostupnou a nejrychlejší technologii UMTS, kterou podporuje menšina telefonů.

Připojíte: stolní počítač, notebook, kapesní počítač, mobilní telefon.

Poskytuje: O2, T-Mobile, Vodafone, U:Fon

Pokrytí: nejpomalejší rychlost je dostupná skoro všude, nejvyšší rychlost v řádu 100 Kb/s je dostupná pouze ve velkých městech, hlavně v Praze a Brně.

Rychlosti: až do hypotetické rychlosti 3 Mb/s, ta je však dosahována zřídka.

Vhodné pro: prohlížení internetových stránek, posílání e-mailů, stahování menších souborů

Cena za měsíc: často dohromady s tarifem na hlasové služby, od 400 do 1000 Kč, některé služby jsou účtovány po hodinách či dnech.

+ PRO TECHNOLOGII GPRS VELMI HUSTÉ POKRYTÍ, LZE SI OBJEDNAT I POUZE NA URČITOU DOBU (DEN, MĚSÍC), K PŘIPOJENÍ STAČÍ MOBILNÍ TELEFON

- VELMI NÍZKÉ RYCHLOSTI, VYŠŠÍ CENY


3. ADSL - pevná linka

Připojení pomocí pevné linky, tzv. technologie ADSL, naštěstí už nemusíte mít současně i pevnou linku s telefonem, ale jen modem.

Připojíte: stolní počítač, notebook

Poskytuje: O2, T-Mobile a další poskytovatelé, kteří tuto službu od O2 vlastně přeprodávají

Pokrytí: středně husté, zjistíte je na internetových stránkách poskytovatelů.

Rychlosti: většinou od 8 Mb/s do 100 Mb/s Vhodné pro: nejnáročnější činnosti na internetu – sledování televize a rádia, stahování hudby a videa, stahování fotografií, hraní her, prohlížení internetových stránek, posílání e-mailů

Cena za měsíc: od 600 Kč až 1100 Kč podle objednané rychlosti, pokud máte pevnou linku, cena je nižší.

+ VYSOKÁ RYCHLOST, SLUŠNÉ POKRYTÍ

- JE NUTNO SE ZAVAZÁT NA URČITÉ ODBDOBÍ (NAPŘ. NA ROK K ODEBÍRÁNÍ SLUŽBY)


4. Kabelová televize

Pokud je v okolí vašeho bytu či domu přípojka kabelové televize, můžete si gratulovat. Týká se to zatím většinou jen větších měst.

Připojíte: stolní počítač, notebook

Poskytuje: UPC, lokální poskytovatelé

Pokrytí: hustě obydlené oblasti, zjistíte na http:// web. u p c . c z / d o s t u pnost, jinak na telefonu 241 005 100

Rychlosti: od 10 Mb/ s do 100 Mb/s

Vhodné pro: veškeré náročné činnosti na internetu – sledování internetové televize, rádia a videí, stahování objemných souborů, hraní her…

Cena za měsíc: standardně od 494 Kč do 1765 Kč, pokud nevyužijete akce

+ VYSOKÁ RYCHLOST, PŘÍZNIVÉ CENY

- MALÉ POKRYTÍ, POUZE HUSTĚ OSÍDLENÉ ČÁSTI

Mobilní připojení není vázáno na přípojku – je pouze důležité, zda je na těchto místech pokrytí mobilním operátorem. Nejedná se o technologii příliš rychlou, ale v některých místech republiky jde prakticky o jedinou možnost, jak se připojit k internetu. Mobilní telefon je možné připojit pomocí různých technologií – od nejpomalejší a skoro všude dostupné GPRS technologie (podporují všechny mobilní telefony), přes středně dostupnou EDGE (podporuje většina mobilních telefonů), až po nejméně dostupnou a nejrychlejší technologii UMTS, kterou podporuje menšina telefonů. Připojíte: stolní počítač, notebook, kapesní počítač, mobilní telefon. Poskytuje: O2, T-Mobile, Vodafone, U:Fon Pokrytí: nejpomalejší rychlost je dostupná skoro všude, nejvyšší rychlost v řádu 100 Kb/s je dostupná pouze ve velkých městech, hlavně v Praze a Brně Rychlosti: až do hypotetické rychlosti 3 Mb/s, ta je však dosahována zřídka. Vhodné pro: prohlížení internetových stránek, posílání e-mailů, stahování menších souborů Cena za měsíc: často dohromady s tarifem na hlasové služby, od 400 do 1000 Kč, některé služby jsou účtovány po hodinách či dnech
Připojte se třeba k těmto českým nejoblíbenějším stránkám:

Zpravodajství: www.blesk.cz

Seznamka: http://libimseti.cz

Prodej po internetu: www.aukro.cz

Stránky o filmech: www.csfd.cz

Stránky pro ženy: http://prozeny.blesk.cz V

Vyhledávače: www.seznam.cz, www.google.com

Jak se ještě lze připojit

Před nástupem technologie ADSL se nejčastěji domácnosti připojovaly pomocí tzv. vytáčeného připojení, pomocí kterého se je možné připojit ještě dnes.

Potřebujete k tomu pouze pevnou linku, dále modem a počítač. Připojení je to však velmi pomalé (do 64 Kb/s), během připojení se nebude možné k vám dovolat a zpoplatněni budete podle toho, jak dlouho budete k internetu připojeni.

Platí se za každou minutu podle tarifu vaší pevné linky. Dalším méně používaným připojením k internetu je satelitní připojení. Potřebujete k tomu parabolu satelitu a ceny začínají od 650 Kč za rychlost 256 Kb/s po 2200 Kč za 2 Mb/s. Výhodou tohoto řešení je dostupnost z odlehlých částí republiky, kde nedosahuje žádný jiný signál.