Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč vyhynul žluťásek?

Žluťásek barvoměnný v Česku vyhynul
Žluťásek barvoměnný v Česku vyhynul  (Autor: L. Víťaz, lepidoptera.cz)
Autor: pes - 
2. února 2010
15:37

Kriticky ohrožený žluťásek barvoměnný vyhynul. Motýla, kterého jsme ještě před několika desítkami let mohli celkem běžně vídat, budou znát naše děti jen z obrázků.

Posledních několik desítek kusů žilo v CHKO Bílé Karpaty u hranic se Slovenskem ještě v roce 2004. V roce 2006 entomologové objevili ještě poslední dva kusy a od té doby už ani jednoho. V Česku už známého motýla nenajdeme. Informoval o tom server Aktualne.cz.

"Příčinou změn v rozšíření je pravděpodobně proměnlivost klimatu ve střední Evropě a v menší míře i jiné změny prostředí," řekl pro Blesk.cz Josef Jaroš z Entomologického ústavu AV ČR.

Motýli v ČR vymírají dlouhodobě. Podle přírodovědců za to může i plošné sečení obývaných lokalit. Majitelům pozemků to nařizuje zákon.

"Toto vymizení na našem území nemusí být trvalé. Ostatní druhy žluťásků jsou v Česku hojné," dodal Jaroš.

V Česku zatím žije mnoho dalších druhů zvířat, které jsou sice notoricky známé stejně jako žluťásek, ale naše děti je pravděpodobně budou znát jen z obrázků. Mezi ohrožené druhy patří například všechny druhy netopýrů, bobr evropský, veverka obecná, čápi, ještěrky, užovky, zmije, ropucha obecná a další desítky druhů živočichů.

zaviracispendlik ( 3. února 2010 11:43 )

a já modrého ptáka Mirka

adam55 ( 2. února 2010 19:26 )

já viděl růžovýho hrocha Jyrku

redtwin ( 2. února 2010 17:17 )

měnil barvy? neměnil, tak to nebyl on

petrpetrpetr ( 2. února 2010 16:53 )

jestli to byl žlutásek barvoměnný nevím ale žlutásek to byl

Zobrazit celou diskusi