Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

První odsouzený nastoupil trest domácího vězení

Autor: ČTK, pes - 
2. února 2010
10:21

První odsouzený v Česku si začal odpykávat trest domácího vězení. Šestačtyřicetiletý Štefan Rolník z Loučovic na Českokrumlovsku musí strávit doma jeden rok vždy od 20:00 do 05:00 a musí se také vyhýbat alkoholu.

"Pro mě je důležitější být se svými dětmi, než být ve vězení," řekl Rolník. Za napadení přítele družky v opilosti ho v lednu odsoudil českokrumlovský okresní soud.

"Pokud podmínky nesplní, může strávit osm měsíců ve vězení," řekl regionální vedoucí Probační a mediační služby na jihu Čech Martin Pilný. Rolník, který je recidivistou, také nastoupil ambulantní protialkoholní léčbu.

Trest si začal odpykávat v pondělí ve 20:00, vzápětí za ním dorazila první kontrola. Dosud totiž chybí elektronické náramky, které pomohou domácí vězně hlídat.

"Domácího vězně můžeme kdykoli zkontrolovat. V první fázi bývají kontroly hodně intenzivní," uvedl Pilný. Dodal, že při každé návštěvě domácího vězně bude probační a mediační služba také zjišťovat, zda neporušil zákaz a nenapil se alkoholu. Jakékoli případné porušení podmínek hned druhý den nahlásí českokrumlovskému soudu.


Domácí vězení zavedl od ledna nový trestní zákoník. Soudy zatím tento trest podle dostupných informací uložily v jednom případě. Odsouzené bude hlídat do zavedení elektronických náramků probační a mediační služba.

Elektronické hlídání domácích vězňů bude zavedeno podle ministerstva spravedlnosti příští rok, původně se mluvilo o letošku. Ministerstvu se nepodařilo získat na projekt peníze z Evropské unie, bude hrazen jen ze státního rozpočtu. Úřad nyní dokončuje zadávací dokumentaci pro výběr dodavatele elektronického monitoringu domácích vězňů.

aviva ( 3. února 2010 07:31 )

Taková lůza co žije v Loučovicích, jsem nikde v republice neviděla.Hrůza,hrůza!!! Většina žije z podpory,dělat se jim nechce, kterou hned druhý den propijí a potom kradou nebo žijí na dluh. Nakonec ten pan Rolník je toho zářným příkladem.

anasyi ( 2. února 2010 22:28 )

a co bude delat od 5 rano do 20 hod?

ruisendaal ( 2. února 2010 15:45 )

Když jsem viděl jak žije, také mě to napadlo!!

zirafa ( 2. února 2010 13:39 )

nepřeháněj gogo.... mě je ta myšlenka s domácím vězením naopak sympatická. Než aby se odsouzení na pár měsíců váleli v kriminále za peníze daňových poplatníků, ať se živí doma sami!

stastnyjim ( 2. února 2010 12:24 )

Šetříš, šetříš? Kradeš, kradeš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání