Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Naivka chtěla dědit: Místo milionů přišla o úspory

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Vlaďka Hradská - 
2. února 2010
05:45

Žena, která chtěla jako fiktivní dědička po bohatém šejkovi získat miliony dolarů, naletěla internetovému podvodníkovi. Připravil ji o více než 600 tisíc. Případ rozplétají specialisté na hospodářskou kriminalitu spolu s Europolem.

Žena reagovala na zprávu z e-mailového účtu patchanprivacy004@yahoo.com v níž jí nějaký Patrik Chan z hongkongské banky nabídl, aby sehrála fiktivní dědičku bohatého klienta Musa Omara Numana. Šejk prý před pár lety zemřel při výbuchu bomby v Iráku a v bance nechal 22,5 milionů dolarů (asi 416 milionů Kč). Chan zařídí veškeré formality a za to chce 70 procent z uvedené částky.

„Peníze ženu zlákaly. Podle instrukcí se obrátila na Pietera Rodolfa a ve spolupráci s ním si založila účet u nizozemské banky. S ústavem pak prostřednictvím internet bankingu komunikovala on-line. Netušila ale, že internetové stránky banky a účet jsou pouze fiktivní,“ řekla jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová. Podvodníci z ženy postupně vylákali za nesmyslné poplatky celoživotní úspory. Žena viděla na svém údajném zahraničním účtu slibované miliony dolarů, samozřejmě stále netušila, že je sama obětí podvodu.

„Podezření dostala až poté, co měla za převod tak velké sumy peněz na účet v Česku zaplatit další poplatek. Bylo jí to divné a vše nahlásila policii,“ řekla Hana Millerová.

poslete ( 4. února 2010 02:01 )

...to snad není možný ! Takovejch mejlů chodí denně tuny a jen se zasměju. Onehdá mě psala nějaká Brenda, že to spolu zkusíme, pak zase bankéř z Afriky .... říká se, že vydělávat se dá na chudácích a nebo na bl.bech. Je to pravda, jak je vidět.

vlaku ( 3. února 2010 11:58 )

Taky mne už několikrát oslovil mail. Jenže má smůlu.

znojmacka ( 2. února 2010 16:01 )

opravdu trubka.. Spolupodílí se na podvodu a ještě se jde sama nahlásit. Tamten má bejt v kriminále a tahleta zas v blázinci Jinak je pravda, taky mi chodívaly maily, ale neotvírám, mažu, mažu a on přesto jede. Tak snad dojede brzy. Možná počítal s tím, že koho okrade, tak z důvodu spolupodílnictví na podvodu to nebonze. Tak naivka (byť ne původně pro blaho společnosti, ale z lítosti svých ztracených korunek) udělala dobrej skutek a třeba ho vyčmuchají.

waltari ( 2. února 2010 13:38 )

Vím,že lidé jsou nepoučitelní a naletí.Co mě ale štve víc, je lhostejnost a lajdáctví policistů i kriminalistů.Sama jsem od tohoto "šerChána" dostala mail,odeslala ho na příslušné instituce a nejen ,že se nic nestalo,ani mi neodpověděli.Prostě zase "nějaká otrava",asi si řekli.Takže jak je v našich krajích zvykem,problémy se tu řeší jako požáry-žádná prevence.Achjo

zirafa ( 2. února 2010 11:25 )

kde ta paní žila?! copak nekouká na televizi, nečte noviny, neprolézá internet?! Nad ztrátou peněz může akorát tak udělat křížek!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání