Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie v Olomouci: Pomsta manželovi!

Autor: Pavel Ryšlink - 
1. února 2010
16:27

Případ ženy (†31) z Přerova, která v pátek večer v Olomouci nejprve shodila svou dcerku (†6,5) z balkonu ve třináctém patře a potom skočila za ní, zřejmě nemá v dějinné kriminalistiky ani psychiatrie obdoby.

„Je to něco naprosto výjimečného. A možná nikdy nikdo nenajde na otázky, které kolem toho jsou, odpověď, která by je vysvětlila,“ konstatoval uznávaný olomoucký psychiatr Libor Gronský.

V pátek odpoledne mladá žena z Přerova oblékla sebe a dcerku a vypravily se do Olomouce, na sídliště, kde žena prožila několik let svého dětství a na nějž zřejmě měla nejhezčí vzpomínky.

V Heyrovského ulici vybrala třináctipatrový panelák, s dcerou nastoupila do výtahu a obě vyjely až do nejvyššího patra. Ze společného balkónu na chodbě potom žena dcerce předestřela jeden z nejkrásnějších pohledů na Olomouc. Následně ji popadla a přes zábradlí shodila dolů. Děvče ani nehleslo.

„Pro to dítě to byl zřejmě takový šok, že ani nevykřiklo,“ konstatoval psychiatr Gronský. Večerním sídlištěm se ozval tupý dopad. O pár vteřin po něm druhý, když vedle dcery dopadla i matka.


Policie případ, vyšetřovaný jako vraždu dítěte matkou a sebevraždu uzavřela s tím, že motivem činu byly partnerské problémy, kdy mladá žena neunesla tíhu rozvodu a tahanice o dcerku.

„Jakýkoliv zkrat může přijít na kohokoliv z nás. Ale udělat to takhle plánovitě a zabít při tom tak velké a chápající dítě, je těžká věc,“ uvedl Gronský a dodal: „Zkrat a okamžité řešení jde, ne omluvit, ale vysvětlit. Ale tohle je něco zcela výjimečného. Z toho, že jela do jiného města je evidentní, že to byl promyšlený naplánovaný čin. Podle mě se tu zkřížil nějaký životní zkrat s chladnokrevnou úvahou.“

Podle Gronského jsou sebevraždy vždy namířeny ještě vůči nějaké další osobě, kterou chtějí sebevrahové nějakým způsobem potrestat. „Sebevražda je většinou ve svém důsledku paradoxně obrácena proti někomu jinému. Je to jakási výčitka řekněme tomu druhému partnerovi. Tady se zřejmě skloubila totální beznaděj s cílem někoho potrestat a svou roli tu třeba mohla sehrát i nějaká skrytá či rozvíjející se choroba,“ uvažoval Gronský.

Policisté ještě čekají na výsledky pitvy, aby mohli případ uzavřít. Zajímá je především, zda žena i dcera nebyly pod vlivem nějakých léků. „Samozřejmě otazník, jestli se něco takového dá udělat za střízliva, tu je. V každém případě to je ale bylo tak či onak naprosto šílené a něco, co nemá obdoby,“ řekl Blesku psychiatr Gronský.

ellla ( 2. února 2010 21:04 )

Přesně tak, to je odsouzeníhodné.

ellla ( 2. února 2010 21:02 )

Tohle se dá jedině odsoudit. Ani narušená psychika, to neomlouvá. Dojela na to místo, vyjela výtahem, všechno promyslela, takže se pomstila někomu, to je víc než jasné. Kdyby zešílela, tak skočila sama, ale pomstila se určitě a protože zřejmě věděla, že kdyby skočila sama, že by to tomu komu chtěla ublížit neublížilo a tak vzala tu malou a hodila jí z balkonu.

ellla ( 2. února 2010 20:54 )

Neni pro to žádná omluva, žádná.

ellla ( 2. února 2010 20:54 )

Přesně tak to je, jak jste to napsala. To neni žádný zkrat.

ellla ( 2. února 2010 20:52 )

Je mi jasný, že někteří lidé mají velké problémy, ale přece ikdyby mě někdo týral, přece dítě za to nemůže. Ten kdo opravdu má svoje dítě rád, by tohle nikdy neudělal. A ještě k tomu ta žena vybrala takovýhle způsob. Ta malá musela mít takový šok, že to si ani nikdo nemůže představit. Nemusíme znám její problémy, tady je přece jasný, že tohle co udělala je strašný a nepochopitelný. Mohla bych být týrána a nevim co všechno, ale nehodim dítě z balkonu. Měla skočit sama, když se tak rozhodla a bylo to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání