Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hrubky úředníků: Ulice označují chybnými nápisy!

Ulice Na Průtahu: Dobře. Ulice Na průtahu: Špatně!
Ulice Na Průtahu: Dobře. Ulice Na průtahu: Špatně!  (Autor: Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka - 
1. února 2010
05:00

Úředníci na některých radnicích v Plzni mají problém s pravopisem. Některé nápisy na cedulích s názvy ulic a náměstí jsou totiž chybné. Velikou ostudu si například udělaly obvodní radnice Plzeň 2 a Plzeň 4.

I školáci, jak si Blesk ověřil, věděli přesně, jak se názvy ulic správně píší. Úředníci ne.

Tady jsou dva příklady z obvodu Plzeň 2. Na jednom konci ulice visí cedule se správným označením U Pumpy. Na druhém konci pak špatný nápis U pumpy. Kuriózní je, že cedule jsou od sebe vzdáleny jen 40 metrů.

Na tomto obvodu tato hrubka rozhodně výjimkou není. Hned vedlejší ulice je označena stejně. Na jedné ceduli je správně Na Průtahu, na druhé se vyjímá chybný nápis Na průtahu. „Měli by si to ověřit v pravidlech českého pravopisu, když neví, jak se to píše,“ kroutí hlavou učitelka Květa Brunová (50) ze Základní školy v Nezvěsticích u Plzně.

Korunu všemu ale nasadili úředníci městského obvodu Plzeň 4. Na Habrmanově náměstí nechali pověsit dvě cedule pěkně pod sebou. Na jedné je správně Habrmanovo náměstí, na druhé špatně Habrmannovo náměstí, pěkně s dvěma n. Prostě lidé, vyberte si, která cedule je správná.

Děti z 5. třídy Základní školy v Nezvěsticích u Plzně úředníkům vzkazují: Přijďte k nám a my vás pravopis naučíme. Z 18 žáků ve třídě jich totiž 16 napsalo správně všechny názvy, které úředníkům dělaly problémy. „Čekal jsem, že to dopadne o něco hůře. Věřil jsem, že více než polovina třídy to napíše správně. Tenhle výsledek mě potěšil,“ radoval se ředitel školy Zdeněk Šafařík.

A co na tyto hrubky plzeňský magistrát? „Zastupitelé si odhlasovali, že všechny cedule s názvy ulic se budou postupně měnit a budou na nich jen velká písmena,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Edita Vighová. Opravdu řešení hodné Šalamouna.

zirafa ( 2. února 2010 09:52 )

gogo ( 1. února 2010 15:51 )

Proboha žirafičko ... Ty mě začínáš šokovat .... A já jsem si myslel, že jsi mladičkým létům ještě neodrostla ... ´To jen tak mladě vypadáš ? Nebo že bych tak špatně viděl ? Škoda že bych asi mohl být jen Tvým dědečkem ...

zirafa ( 1. února 2010 15:37 )

s tím kulatým sudem... jsi mě dostal, hned jsem si vzpomněla na svoje dětský léta!

gogo ( 1. února 2010 10:09 )

A zde je naše mateřština nejen znásilňována, ale i přímo vražděna. Povšimněte si jen vyjadřování moderátorů, hlasatelů, chyb v tisku... Každá firmička, každý podnikatel, který chce být "IN", si dá přinejmenším anglický název... Zdá se mi, jako by značná část tohoto národa se vzhlédla v hloupém Honzovi a naučila se "sud kulatý, rys tu pije, tu je kára, ten to ryje" ... Božena Němcová jistě netušila, že její pohádka se stane smutnou skutečností...

Zobrazit celou diskusi