Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stále sněží: Pozor na sněhové jazyky a námrazu!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
30. ledna 2010
09:21

Přestože je v sobotu situace na českých silnicích klidnější než v tomu bylo v minulých dnech, silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Na některých místech napadlo přes noc 25 cm nového sněhu. Problémy jsou hlavně na silnicích nižších tříd, kde se tvoří sněhové jazyky.

Dálnici D5 blokují dvě nehody. Kvůli srážce kamionů v Německu kousek od hraničního přejezdu je uzavřen vjezd po dálnici do ČR v Rozvadově, srážka šesti aut komplikuje jízdu také u Heřmanovy Hutě.

Královéhradecký kraj
Královéhradeckém kraji v noci na dnešek napadlo až 25 centimetrů sněhu. Na Trutnovsku a v Krkonoších leží ujetá vrstva sněhu i na silnicích prvních tříd. Silničáři tam při trvalém sněžení silnice stále pluhují. V nižších polohách, například na Hradecku a Jičínsku, jsou hlavní silniční tahy mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná bez omezení.

Karlovarský kraj
Silničáři v Karlovarském kraji upozorňují na sněhové jazyky, které mohou zkomplikovat jízdu řidičům. Tvoří se zejména na "otevřených" silnicích, a to ve všech okresech regionu. Na silnicích prvních i nižších tříd leží většinou zbytky rozježděného sněhu, někde ale i posypaná ujetá vrstva.

Zlínský kraj
Sněhové jazyky zaměstnávají dnes správce silnic ze Zlínského kraje. Místy se na vozovkách tvoří i závěje. Na vedlejších silnicích na Vsetínsku navíc leží zledovatělá vrstva sněhu. Na sněhové jazyky a závěje si motoristé musejí dávat pozor zejména na Vsetínsku, Zlínsku a Kroměřížsku. Na Uherskohradišťsku se tvoří v úseku Hluk - Uherský Ostroh. Na Vsetínsku řidiči místy narazí na vozovkách druhých a třetích tříd na zledovatělý sníh či ujetou sněhovou vrstvu.

Plzeňský kraj

Silničáři v Plzeňském kraji opět varují před sněhovými jazyky na silnicích a také námrazou na vozovce. Pozor si mají dát zejména řidiči na severním a jižním Plzeňsku a Klatovsku, kde mohou vznikat ve vyšších polohách i závěje. Všechny silnice, a to i třetích tříd, jsou ale sjízdné, uzavřen kvůli počasí nezůstal žádný z úseků, uvedli silničáři.

Olomoucký kraj
Sněhové jazyky mohou dnes zkomplikovat motoristům jízdu v Olomouckém kraji. Na některých vedlejších vozovkách navíc leží ujetá vrstva sněhu krytá posypemSněhové jazyky se tvoří vlivem silného větru ve všech pěti okresech kraje. "Situace není příliš dobrá, zatím se nám ale daří udržet všechny silnice sjízdné. Zvýšená opatrnost je určitě na místě," řekl ČTK dispečer přerovských silničářů.

Střední Čechy
I ve středních Čechách musejí být řidiči opatrní. Místy se na silnicích mohou objevit sněhové jazyky nebo ujetá vrstva sněhu. Na ujetou vrstvu nového sněhu by si dnes ráno měli dát pozor zejména řidiči na Příbramsku. Největší výskyt sněhových jazyků je podle serveru Ředitelství silnic a dálnic hlášen na Rakovnicku. Na hlavních tazích mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Ústecký kraj
V Ústeckém kraji na některých silnicích stále komplikují dopravu sněhové jazyky, ve vyšších polohách i závěje. Místy stále sněží, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou mokré po chemickém ošetření, ujetý nebo rozbředlý sníh zůstává na silnicích nižších tříd.

Vysočina
Regionální silnice v kraji Vysočina pokrývá zledovatělá vrstva sněhu, podle údajů krajské správy a údržby silnic jsou sjízdné s opatrností. V kraji v noci na dnešek jen slabě sněžilo. Hlavní tahy, včetně dálnice D1, jsou po chemickém posypu holé a mokré. "Situace je podstatně klidnější než v předchozích třech dnech," uvedl dispečer krajské správy. Silničáři zatím nemají hlášeny ani sněhové jazyky.

Liberecký kraj
V Libereckém kraji připadl v noci další sníh, silnice jsou sjízdné, ale jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré, ujetá vrstva sněhu zůstává v horských oblastech. Tam silničáři doporučují motoristům řetězy. Na Liberecku se stále vyskytují sněhové přeháňky, kvůli nim může být i snížená dohlednost. Kvůli větru se mohou stále tvořit jazyky a závěje.

vera51 ( 30. ledna 2010 09:10 )

Uz nekolikrat jste vynechali Liberecky kraj a nebo nekam zmizel?????

Zobrazit celou diskusi