Podlehnete kouzlu harmonické přírody a osudovému příběhu mariňáka Jaka a modré princezny. Nakonec se vám ani nebude chtít opustit dokonalý svět modré planety. Poznejte své hrdiny blíž a naučte se jejich jazyk.

Pilotka Trudy Chacon

Trudy je osobní pilotkou vědeckého týmu doktorky Augustinové a se všemi členy skupiny si vytvoří blízký vztah. Když plukovník Quaritche se svými žoldáky zaútočí proti lidu Na’viů, nechce s tím mít mladá pilotka nic společného, naopak v boji se postaví na stranu klanu Omaticayů.

Pilotka Trudy Chacon
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ji: Michelle Rodriguez (31)

Představitelka málomluvných drsňaček Mayte Michelle Rodriguez se narodila v americkém Texasu. Jižní temperament v ní koluje od doby, kdy se spolu s rodiči přestěhovala nejdříve do Dominikánské republiky a poté do Portorika, aby se za čas opět vrátila do USA a zazářila ve filmu Boxerka nebo seriálu Ztraceni. Více je ale o ní slyšet kvůli problémům se zákonem. V roce 2002 skončila v poutech kvůli napadení své spolubydlící, v roce 2005 ji chytili za volantem opilou a soud jí uložil 60 dnů vězení a protialkoholní léčbu.

Antropolog Norm Spellman

Antropolog vědeckého týmu a pravá ruka doktorky Augustinové. Planeta Pandora mladého odborníka naprosto uchvátila a projektu Avatar věnuje veškerý svůj čas. Když plukovník Quaritch napadne místní lid, neváhá se postavit na stranu Jaka a doktorky Augustinové.

Antropolog Norm Spellman
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ho: Joel Moore (32)

Už jako kluk pořádal divadelní představení na dvorku v Portlandu. Na univerzitě vystudoval estetiku, ale větší úspěch než ve škole sklidil během Letních shakespearovských slavností amatérského divadla. Před devíti lety se přestěhoval do Los Angeles, našel si agenta a začal se věnovat herectví. Má přítelkyni Karen Mooreovou, která pracuje u filmu jako asistentka kameramana.

Plukovník Miles Quaritch

Šéf vojenských sil na Pandoře, místní domorodce vnímá jen jako škodnou. Chce po Jakeovi, aby se mezi klan infiltroval. Když to nevyjde, neváhá vyrazit proti domorodcům, kteří mají jen luky a šípy, s vojenskou hrubou silou. Jenže se přepočítal...

Plukovník Miles Quaritch
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ho: Stephen Lang (57)

Ztvárnil největšího padoucha filmu, ve skutečnosti je to ovšem oblíbený chlápek, jehož matkou je irská katolička a otcem Žid maďarského původu. Po několika epizodních rolích, kdy hrál vedle Dustina Hoffmanna nebo Jacka Nicholsona, se prosadil i v důležitějších rolích (Poslední útěk do Brooklynu, Bitva u Gettysburgu atd.). Od roku 1980 je ženatý s kostýmní výtvarnicí Kristinou Watson a mají spolu čtyři děti.

Voják Jake Sully

Po jedné z bitev na Zemi mariňák Jake Sully ochrnul od pasu dolů. Jeho identické dvojče v klíčový okamžik umírá a Jake dostává šanci spolupracovat místo něj na projektu Avatar. Odlétá na planetu Pandora, kde lidé objevili vzácný nerost (unobtanium) a chtějí ho těžit. Jake může díky totožné DNA ovládat původního bratrova Avatara (hybrida lidské a mimozemské DNA). V nové podobě domorodce Na’viů je nasazen jako agent do jejich vesnice, brzy se však sblíží se svou průvodkyní, princeznou Neytiri a postaví se proti lidem.

Voják Jake Sully
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ho: Sam Worthington (33)

Ještě před dvěma lety o něm téměř nikdo neslyšel. Pak přišla spolupráce s Jamesem Cameronem na Avataru a z Worthingtona se stala hvězda. „S Jamesem jsme se chvíli milovali, pak zase nenáviděli,“ říká Sam o spolupráci s režisérem.

Ještě než se stihly dokončit trikové scény v Avatarovi, zahrál si na doporučení Camerona hlavní roli ve snímku Terminator Salvation. O soukromí příliš nemluví, ale přiznal, že když mu bylo 30 let, prodal téměř veškerý majetek za 40 tisíc Kč, koupil si auto, ve kterém pak žil.

Svá životní rozhodnutí přirovnává k počítačové zkratce CTRL+ALT+DLT, což znamená restart. V dubnu přijde do českých kin remake Souboje Titánů, ve kterém hraje hlavní roli Persea. A do budoucna o něm určitě uslyšíme…

Princezna Neytiri

Neytiri, domorodka z Pandory a princezna klanu Omaticaya, v džungli zachrání Jaka před útokem zvířat a přivede ho do vesnice. Oba se postupem času do sebe zamilují a Neytiri chce s Jakem spojit celý svůj život. Idylka se hroutí, když Na’viové zjistí, že Jake je nebezpečný špion.

Princezna Neytiri
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ji: Zoe Saldana (31)

Herečka, která je nyní bez přítele, má poněkud složitější celé jméno: Zoe Yadira Saldana Nazario. Objevila se v celovečerních filmech Star Trek či Piráti z Karibiku, do povědomí diváků se však dostala až nyní, přestože ani na chvíli ve filmu neukázala svou skutečnou tvář. Je totiž digitálně upravená na počítači. Přesto se nyní těší nebývalé přízni filmařů.

„Když si vás vybere tak slavný režisér jako James Cameron, najednou se začnou nabízet i ostatní,“ říká čokoládová kráska, která je teď v kurzu nejen pro filmaře. Zoe se vedle herečky Reese Witherspoonové stane tváří značky Avon. Velice se také zajímá o návrhářství a má vlastní módní značku ARASMACI.

Zoe byla původně tanečnice, vystudovala klasický balet, modernu i latinskoamerické tance. Její budoucí manažer ji objevil jako sboristku v New York Youth Theatre, a díky němu herečka získala i první epizodní role v seriálech.

Vedoucí lékařka Grace Augustine

Vrchní lékařka věděckého týmu na planetě Pandora řídí program Avatar a s nadšením studuje dokonalou symbiózu mimozemských organismů. Snaží se udržet na uzdě žoldáky těžařské společnosti RDA, kteří Pandoru devastují, a intenzivně hledá nejrůznější diplomatická východiska, jak se s Na´vii domluvit.

Vedoucí lékařka Grace Augustine
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ji: Sigourney Weaver (60)

Měří 180 centimetrů, a odjakživa z toho měla komplexy. „Jako teenager jsem trpěla kvůli své výšce, a tak chci všem říct, že jakkoli vypadáte, jste normální. Je normální být abnormální,“ říká Sigourney.

Kromě angličtiny mluví plynně francouzsky a německy. Nyní už točí jen dva tři filmy za rok. Někdy si na natáčení bere dceru Charlotte, jindy ji nechává doma s manželem, se kterým žije už přes čtvrt století. Ve volném čase chodí cvičit, jezdí na koni, trénuje karate, potápí se a poslouchá jazz.

Zástupce investora Parker Selfridge

Zástupce společnosti RDA, která projekt na Pandoře fi nancuje a stojí za ním. Jde mu jen a pouze o to, aby se konečně začalo s těžbou unobtainia a neváhá se spojit s plukovníkem Quaritchem, který klidně použije proti domorodcům palebnou sílu.

Zástupce investora Parker Selfridge
Autor: Twenties Century Fox Film Corporation, ČTK, Reuters

Hraje ho: Giovanni Ribisi (35)

Maminka, manažerka spisovatelů a herců, ho už jako malého prosadila do seriálů Báječná léta nebo Ženatý se závazky.

V roce 1997 se oženil s Mariah O’Brian a narodila se jim dcera Lucia, manželství však vydrželo jen čtyři roky.

Giovanni je stejně jako celá jeho rodina aktivní scientolog.