Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostrava se dusila, ale... Lidi varovali až po pěti dnech!

Slunce bylo v pondělí v Bohumíně zastřené znečištěným ovzduším. Limity polétavého prachu byly na Karvinsku překročeny až dvanáctinásobně.
Slunce bylo v pondělí v Bohumíně zastřené znečištěným ovzduším. Limity polétavého prachu byly na Karvinsku překročeny až dvanáctinásobně.  (Autor: Pavel Čempěl )
Autor: Pavel Čempěl - 
29. ledna 2010
05:00

Kocourkov… Teprve po pěti dnech silného zamoření ovzduší vyhlásili hydrometeorologové a úřady na severu Moravy smogový poplach.

Za prvé dlouho zaspali, za druhé se probrali ve chvíli, kdy věděli, že zamoření za pár hodin pomine. Regulační opatření se tak naprosto minula účinkem!

Ovzduší v kraji se začalo dramaticky zhoršovat minulý pátek. Vzduch byl zamořený polétavým prachem, jehož hodnoty desetinásobně překračovaly povolený limit. Lidé se dusili, ale žádný z kompetentních orgánů nezasáhl.

Smogovou situaci vyhlásil Český hydrometeorologický ústav až ve středu v poledne. Odborníci přitom dávno věděli, že v noci na čtvrtek krize pomine. „Začne sněžit a foukat čerstvý vzduch od jihozápadu. Ovzduší se tak vyčistí,“ uvedl už v pondělí Eduard Jarcovják z ostravské pobočky ČHMÚ. A jak řekl, tak se stalo. Jen pár hodin po vyhlášení protismogových opatření se rozptylové podmínky výrazně zlepšily. Včera ráno už byly údaje ze všech měřicích stanic v normě.

Smutné je nejen opožděné vyhlášení smogové situace, ale i její samotný princip. „Zákon nám neumožňuje nařídit regulaci významných zdrojů znečištění,“ potvrdila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Kraj tak může fabriky a velké znečišťovatele jen požádat, zda by z vlastní vůle omezily vypouštění škodlivin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi