Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Takhle Česko přežilo nejmrazivější den zimy

Autor: Kateřina Kycltová, Veronika Kynclová, krč, lac, tch, žig, mor, hra - 
28. ledna 2010
06:20

Kolaps v dopravě, 26 mrtvých, popraskané potrubí i vlakové koleje a za chvíli možná nebude čím sypat silnice! Třeba na Jezerní slati na Šumavě bylo -34,3 °C. To je nemilosrdný výsledek drtivého mrazu, který udeřil na Česko.

Ale není to zdaleka všechno! Ukrutná zima nám bude až do půlky února! A navíc se budeme znovu brodit ve sněhu. Přes víkend napadne až 25 cm!

Co může za takhle velký mráz? ,,Sloučilo se několik příčin dohromady. A to sice jasná obloha, bezvětří a velké množství už napadaného sněhu,“ objasnila Blesku meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala: „Od zimy z přelomu let 1929 a 1930 byla toto nejstudenější noc. Můžeme tak říct, že jsme prožili největší mráz za téměř 100 let.“

Teploty hluboko pod bodem mrazu si vyžádaly další dvě oběti. Zřejmě šlo o bezdomovce, jeden zemřel v Praze, druhý na Břeclavsku. Zima si tak v Česku vybrala už 26 mrtvých.

Mrazy má navíc už brzy zase vystřídat sníh. Němečtí meteorologové varují před sněhovou bouří, která se na Evropu žene z Norska. Pojmenovali ji Jennifer. Ta by měla už v noci ze čtvrtka na pátek zasypat Německo až půl metrem nového sněhu. „Víme o ní. Zasáhne i nás, ale ne tak silně. Přesto by přes víkend na našem území mělo napadnout zhruba 25 cm sněhu,“ potvrdila Honsová. Kdy to tedy proboha skončí? Nejméně do půlky února s oteplením nepočítejte! Bude totiž stále mrznout, i když by denní teploty nadcházejících dnů by neměly klesat pod -10 °C. Existuje ještě vůbec v Evropě místo, kde bychom se ohřáli? Nejtepleji je podle Honsové na jihu Španělska, Malaga hlásí 13 °C.

Hostovice -13 °C
Zvířata se zahřívala, jak se dalo: Třeba i v misce!

Mráz trápí i zvířata. „Ráno jsem se nestačila divit. Kočky se asi v noci usmířily se psem a ač jsou jindy spíš nepřátelé, v noci spali všichni v jednom klubku. Vzájemně se zahřívali,“ ukazovala Soňa Mrázková z Hostovic na Pardubicku. Kohout zase podle ní obsadil umělohmotnou misku na zrní a odmítá ji vydat. „Nezebou ho na ní nohy. Chtěla jsem ji vzít a nabrat do ní zrní a útočil na mne,“ dodala Mrázková.

Chomutov -13 °C
Voda sice stříkala, ale šampaňské zamrzalo

Do husarského kousku se včera pustili v Chomutově. Přes krutý mráz radnice nevzdala předání cisternové automobilové stříkačky dobrovolným hasičům města.

Před čtrnácti dny, kdy bylo »tepleji«, akci totiž kvůli klimatickým podmínkám odvolala. Včera voda z hadic proudila i přes mráz hluboko pod nulou, přičemž na zemi okamžitě umrzala a měnila se v ledové zrcadlo.

Novou stříkačku chomutovští dobrovolní hasiči dostali, protože stará z roku 1985 zcela dosloužila. V posledním roce si cisternu půjčovali dokonce od profesionálů.

Praha -14 °C
Ani sedm vrstev oblečení nestačilo

Čím větší zima, tím víc vrstev! A když teploty klesnou k minus dvaceti, dívky neváhají vrstvit oblečení! „Musela jsem si vzít na sebe hned sedm vrstev. Přesto ten mráz cítím po celém těle, a to jsem venku jen hodinu,“ svěřila se Blesku studentka Natálie Karlová z Kolovrat s tím, že když teploty klesají, prostě přibývají i svetry. „Když jsem se ráno podívala na teploměr, jen jsem se zhrozila a šla ke skříni, kde jsem postupně vytáhla tílko, triko s krátkým rukávem, triko s dlouhým rukávem, košili, svetr, rolák a nakonec nesměla chybět péřová bunda,“ dodala Natálie.

Ostrava -22 °C
Škodovka zamrzla v rybníce

Ostravské policisty čekal »výlov«. Z ledu rybníka v Šenově vysekali a vytáhli utopenou škodovku. Do hlubin ji poslal teprve šestnáctiletý zloděj.

Výrostek se přiznal, že stodvacítku ukradl na Silvestra. S kamarády s ní pořádal terénní závody po lese a nakonec ji utopil v rybníce. Není to však mladíkův jediný prohřešek. Pár dnů předtím odcizil jinou škodovku ve Vratimově. Při projížďce však naboural do plotu.

Škodovka skončila v Košťálovickém rybníce v Šenově už na Silvestra. Objevit se jí podařilo až nyní. Škodovka skončila v Košťálovickém rybníce v Šenově už na Silvestra. Objevit se jí podařilo až nyní. | Policie ČR

Přestože poberta nemá patřičný věk, a tudíž ani řidičák, šoférování si nedokáže odepřít. Už loni coby patnáctiletého jej hlídka načapala za volantem škodovky bez espézetek v Ostravě. Tehdy vyfasoval soudní zákaz řízení, který však i nadále porušuje.

Adršpach -28,6 °C
Mráz vykouzlil ve skalách krásné ledopády

Už poněkolikáté za letošní zimu naměřili meteorologové největší mráz v Královéhradeckém kraji v Adršpachu na Broumovsku. Nejchladněji tu bylo i včera ráno. „Ve čtvrt na osm tu bylo naměřeno minus 28,6 stupně Celsia,“ řekla Jana Pechková z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Mráz vytvaroval v Adršpašských skalách nádherné ledopády. Mráz vytvaroval v Adršpašských skalách nádherné ledopády. | Jitka Žigová

Už minulý měsíc byla v Adršpachu zaznamenána nejnižší prosincová teplota za posledních deset let, a to 22 stupňů pod nulou. A na začátku ledna tu bylo nejchladněji v celém Česku. Na horách takový mráz jako v níže položených oblastech kupodivu nebyl. V Krkonoších bylo v noci na středu »jen« kolem minus 15 stupňů a k ránu maximálně o čtyři tři stupně chladněji.

Šindelová -30,9 °C
Tady jsou prý zvyklí...

Na Sokolovsku včera ve 4 hodiny ráno místní meteorolog Rudolf Kovařík (44) naměřil minus 30,9 stupně Celsia. Na takové mrazy jsou tu ovšem poměrně zvyklí.

483235:gallery:true:true

„Není to rekord, ale je pravda, že takto nízké teploty jsem od 90. let tak často nenaměřil,“ potvrdil Kovařík. Teplota se měřila těsně nad zemí. „Ve dvou metrech, kde se výška teploty také sleduje, bylo v tu samou chvíli minus 27,4 stupně Celsia,“ upřesnil Kovařík. Velký mráz způsobil místním nemalé potíže. Ráno byla v obci k vidění auta, která nemohla nastartovat. „Šindelová je položená ve velmi specifické krajině. Sice jsme 600 metrů nad mořem, ale jsme v údolí, které ze všech stran obklopují vrcholky až 950 metrů vysokých hor. Všude kolem jsou navíc lesy, které jen stěží propustí teplejší vzduch. Proto zde teploty klesají tak hluboko pod bod mrazu,“ vysvětlil meteorolog.

Jezerní slať -34,3 °C
Rekord padl na Šumavě

Arktický mráz sevřel Šumavu. Na Horské Kvildě klesla k ránu rtuť teploměru na minus 30,5 stupně Celsia. Tradičně nejnižší teplota byla o pár kilometrů dál pod Jezerní slatí, která patří k nejchladnějším místům v Česku. „Graf v meteorologické budce zaznamenal teplotu minus 34,3 stupně Celsia. A to je měřicí zařízení ve dvoumetrové výšce. Kdyby bylo u země, je teplota ještě nižší,“ řekl Blesku Antonín Vojvodík, který nízké teploty na Šumavě měří nepřetržitě déle než třicet let.

Antonín Vojvodík pravidelně kontroluje teplotu pod Jezerní slatí na Šumavě už desítky let. Tohle místo patří k nejchladnějším v zemi. Antonín Vojvodík pravidelně kontroluje teplotu pod Jezerní slatí na Šumavě už desítky let. Tohle místo patří k nejchladnějším v zemi. | Vlaďka Hradská

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

patasovic ( 28. ledna 2010 11:15 )

Konečně máme v Čechách zase zimu. Nasněžilo, po dlouhé době sníh neroztál, a tak děti zodbí úsměv na tváři, tím se ochotně nechávají "nakazit" i ostatní... I přes poměrně dlouho trvající oblačanost a zataženo byl svět přeci jen světlejší, když včera po delší době zem ozářilo Slunce, k dokonalosti toho chybělo jen málo... A pak večer, když po závoji sněhu a třpytivých rampouchách pobíhají odlesky pouličních lamp, člověk přijde domů, uvaří si teplý čaj, grog či co mu přijde na chuť, a pak po teplé sprše spokojen uléhá ze vzpomínkou na krásný den, který prožil. Lidi zlatý, proč má být špatně, že v zimě je zima, že sněží a mrzne, jednak je to součástí vegetačního cyklu mírného pásu, a druhak to lidem svědčí! Ukrutná zima nám bude až do půlky února! - co to je?! Či vjádření v jiných sdělovacích prostředcích: katastrofální sněhová nadílka, nezvladatelné přívaly sněhu atp... kde to jsme?! JE PŘECE ZIMA!!!!

smrk ( 28. ledna 2010 07:18 )

Stejně je to hrozná nezodpovědnost, leden a ono mrzne - prostě to je bordel, to počasí si dělá co chce. Hlavně se mě líbí, jak mají všichni spočítané kolik to stálo milionů ale neuklizené chodníky je n.e.s.e.r.o.u., všechno prosolí - ale aby to potom trochu stáhli pluhem,to je už moc práce - jeden někdy zírá nad organozací jejich práce......

olinka2201 ( 28. ledna 2010 07:12 )

zima byla i 7.ledna 1985, kdy se v noci narodil syn Lukášek. Nevím, proč jsme dneska tak překvapení, že v lednu mrzne???? V červenci budeme zase překvapení že je 35 nad nulou?

Zobrazit celou diskusi