Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Haiti: Konec pátrání po lidech v troskách

Haitská vláda ukončila pátrání po lidech v troskách
Haitská vláda ukončila pátrání po lidech v troskách  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, šim - 
23. ledna 2010
12:02

Haitská vláda vyhlásila konec pátrání po osobách zavalených v troskách domů, jež se zřítily před jedenácti dny při zemětřesení na Haiti.

Podle zdrojů z OSN se záchranářům od té doby podařilo vyprostit 132 živých lidí, naposledy tři lidi v pátek. Oznámila to agentura AFP.

"Vláda vyhlásila ukončení fáze pátrání a vyprošťování" v pátek v 16:00 místního času (22:00 SEČ), upřesnil Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Některé týmy již pomalu svou práci končí, jiné však během týdne ujišťovaly, že dokud je naděje na záchranu byť jen jediného člověka, ve svém úsilí budou pokračovat. Ještě v pátek, tedy deset dní po zemětřesení, se z trosek podařilo vyprostit živé dvě staré ženy a jednoho mladého muže.

Do pátrání v troskách budov v haitské metropoli i ve městech a vesnicích na jihu země se zapojilo 67 zahraničních týmů s téměř 2000 zahraničními záchranáři a 160 psy.

Humanitární operace se nyní zaměří především na pomoc lidem bez přístřeší, rozdělování potravin a vody, lékařskou péči a také vytvoření přístřeší pro statisíce postižených. Nejvíce zničena byla vedle metropole města Jacmel a Leogane.

Desetitisíce lidí hlavní město opustily a míří do venkovských oblastí, které zemětřesení nezasáhlo, jež ale nejsou na nápor uprchlíků vybaveny. I tam budou muset humanitární organizace i úřady přijít s pomocí. Už na 130.000 lidí využilo možnosti přepravy vládními autobusy do jiných měst. Neupřesněné množství dalších lidí si našlo vlastní způsob přepravy, uvedla OSN.

Sedmistupňové zemětřesení si podle poslední bilance vyžádalo přes 111.000 mrtvých a ke čtvrt milionu zraněných. Postiženo byly podle odhadů zhruba tři miliony lidí, tedy asi třetina obyvatel nejchudší země západní polokoule.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi