Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

DIETA 2010: 10 triků, jak vyzrát nad jídlem

Porušili jste pravidla? Nic se neděje! Druhý den nasaďte odlehčený režim.
22. ledna 2010 | 07:22

Každý ví, po čem přibírá, co je bohaté na cukry a tuky. Ale jak přelstít tu plíživou drásající chuť na něco dobrého, když se zrovna snažíte pár kil shodit? Kde vzít čas na to, připravit si chutný a kaloricky přiměřený pokrm? Vyzkoušejte s Bleskem pár fíglů.

1. Jezte i očima
I když vaše porce nyní nepatří k největším, můžete si je upravit tak, aby lahodily oku. Nejezte šunku z papíru, ale obložte si ji rajčetem, okurkou a salátem. Posypte trochou 30% sýra a uvidíte, jak si pochutnáte.

2. Zapomeňte na polotovary, ale jen na některé
Hotovku z obchodu stačí ohřát. Jenže, přečtěte si, kolik kalorií obsahuje. Přesto má Blesk dobrou zprávu. Existují speciálně balené pokrmy, které jsou nízkoenergetické a snadno se připravují. Např. Krotitel tuků – směs masa a zeleniny ve správném poměru. Ptejte se po něm v prodejnách zdravé výživy.

3. Noční svačinky? Občas si je dejte!
Celý den se racionálně stravujete. Po deváté hodině se však začíná žaludek ozývat. Pokud budete ještě aspoň 2 hodiny vzhůru, dopřejte si na špalíky nakrájenou okurku nebo celer a namáčejte je v jogurtu ochuceném třeba česnekem nebo křenem.

4. Když pravidla porušíte…
Nedalo se nic dělat a na obědě u babičky jste neodolali svíčkové. Nic se však neděje. V běžný pracovní den nasaďte odlehčený režim: Hodně pijte, vymačkejte si ovocnou šťávu a dopřávejte si hlavně zeleninu.

5. Hlad zapijte
První pomoc jak utišit hlad, je pořádně se napít. Nejlépe studené vody. Ta nastartuje rychlé spalování. Nepomohlo? Vezměte do úst lžíci sušeného mléka (odstředěného). Vysoká koncentrace bílkovin zablokuje vaše chutě.

6. Touha po sladkém
Při dietě byste sladkosti neměli jíst vůbec. Ale ta chuť je mučivá. Vyzrajete nad ní jednoduše. Dejte si ovocnou žvýkačku bez cukru, skleničku kofoly bez cukru nebo 3 gumové medvídky.

7. Jen jednu skleničku
Stejně jako sladkosti je i alkohol zapovězen. Ale sklenička suchého vína neuškodí. Nepijte ji nikdy před jídlem. V tom případě totiž rychle stoupne hladina cukru a automaticky pak sníte více jídla.

8. Zaútočte pastou na zuby
Útroby vám svírá hlad, i když jste před chvílí jedli? Co teď? Vyčistěte si zuby. Chuť zubní pasty vás odradí od naléhavé potřeby jíst. Hlavně si vyberte pastu s výraznou chutí nebo postačí silně mentolová ústní voda.

9. Nahraďte požitek z jídla jiným
Už už chcete svůj dietní program zásadně narušit něčím kalorickým. Stop, zabrzděte! Odveďte svou pozornost k něčemu příjemnému. Vlezte do vany a dejte si bublinkovatou koupel a poté si užijte milování s partnerem. Také budete mít požitek a spálíte ještě nějaké kalorie!

10. Najezte se do foroty
Jste pozvaní k přátelům na večeři a máte obavy, že zhřešíte? Snězte předtím 1 až 2 hodně natvrdo vařená vejce. Zasytí vás to, nepřiberete a u přátel jen něčeho uzobnete.

Autor: Iva Dvořáková