Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovák chtěl zaútočit bombou na kostel!

policie, ilustrační foto
 (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, pes - 
21. ledna 2010
15:30

Slovenská policie dopadla v drogovém prostředí muže připravujícího údajně bombu, kterou chtěl v době bohoslužeb odpálit v kostele.

Z přípravy trestného činu terorismu obvinila 33letého Stanislava Č. z východoslovenské obce Spišské Vlachy. Informoval o tom ve čtvrtek na tiskové konferenci v Bratislavě policejní prezident Ján Packa.

K odhalení případu došlo prý již před několika měsíci; podezřelý je ve vazbě od loňského října. Slovenská policie, která v minulých týdnech vešla do širšího povědomí nepodařeným protiteroristickým cvičením a opomenutým únikem trhaviny na palubu letadla letícího ze Slovenska do Irska, ale jednoznačně nevysvětlila, proč o kauze informuje až nyní.

Slovenská média poukazují na to, že v případě loni zadrženého muže jde o první obvinění z přípravy teroristického útoku v historii země. Policie provedla u podezřelého prohlídku pro podezření z výroby drog, našla však i věci s drogovou závislostí přímo nesouvisející, jako chemikálie k výrobě výbušnin a součástky k zařízení na jejich odpálení. Muž později u výslechu přiznal, že chtěl zaútočit na kostel v době bohoslužeb.

Stanislav Č. jako absolvent farmaceutické školy vyráběl z volně dostupných chemikálií výbušniny a komponenty na výrobu nástražného výbušného systému. Skladoval je v garáži na dvoře rodinného domu v místě bydliště.

Bombu měl prý v úmyslu použít jako zbraň v neupřesněném kostele během bohoslužeb. Jako cíl svého počínání uvedl snahu zastrašit obyvatele, aby se báli chodit do kostelů. Podle jeho názoru církev a náboženství jsou jen nástroje na ovládání lidí, vždy prý brzdily a nadále brzdí pokrok.

"Obviněnému hrozí mu trest odnětí svobody na 20 až 25 roků," řekl policejní prezident Packa.

delavar ( 21. ledna 2010 18:55 )

No,na východe bežná vec.Aj mňa to šoklo.No ale hriechy treba vymodliť.Páčil sa mi výrok jedného farára,keď ho nedávno skoro okradli.SOM VERIACI-ALE ZAMYKÁM SI!!!

malyhad ( 21. ledna 2010 17:33 )

byl ateista a ty keci černo***níků už mi lezly na nervy.Já byl jednou šokován,když jsem viděl na slovenské vsi 50 věřících klečet v dešti před kostelem,do kterého se už nevešli.Prostě je to silné a taková hrozba proti kostelu je pro nás něco nepředstavitelného.

delavar ( 21. ledna 2010 17:29 )

Mne je to osobne ľúto,že sme si urobili hanbu,stala sa s toho kolektívna vina,novinári nám to ,,natřeli,, ale už je dobre,zabudlo sa na to-prešli 3 dni a je po senzácii,život priniesol nové udalosti a problémy,dokonca aj s krajín,ktorých novinári škodoradostne komentovali túto udalosť,/rozumej stratenie českej trhaviny SEMTEX v Poprade/.Naša ,,hanba,, je však zložitejšia.prevážna vätšina ľudí si myslí,že je stále ČSSR a tí ostatní si nás mýlia zo Slovinskom,dôkazom je aj služobná cesta nejakého amerického politika,ktorý pristal z lietadlom v Slovinsku.Kedže je dnes sa zvykom ospravedlňovať,urobím to aj ja.Vážení Češi a Slovinci,ospravedlňujem sa vám za to,že padé tieň Semtexu v lietadle aj na vás.Pomluva je pomluva a nič ju nezastaví...

akrapaz ( 21. ledna 2010 15:17 )

Jen nevyslovuj svůj názor tak nahlas - mohli by tě zažalovat kvůli diskriminaci!

delavar ( 21. ledna 2010 13:42 )

S prostredia Polície v Prešove viem,že terosti tmavej pleti na seba upozornil tým,že študoval popri zamestnani.

Zobrazit celou diskusi