Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další zázrak na Haiti: Našli živého chlapce (5)!

Autor: INT, pal, ČTK - 
21. ledna 2010
12:15

Po osmi dnech boje s časem se záchranářům na Haiti podařilo ve středu najít živého 5letého chlapce. Mezi přeživšími jsou v současné době hlavně samé děti.

O přežití 5letého Monleyho informovala televize CNN. Jeho matka při zemětřesení zahynula, otec se stále pohřešuje. Chlapce v troskách objevil jeho strýc. Monley nemá žádná zranění, trpěl pouze silnou dehydratací organismu a psychickým šokem. Více než týden přečkal v malé dutině. Zatím není jasné, jestli měl přístup k nějakým potravinám a vodě.

Mezi těmi, kteří ničivou katastrofu přežili, je nejvíce dětí. Lékaři tento fakt přisuzují především síle a odolnosti jejich malého těla, psychologové pak tvrdí, že děti mají silný pud sebezáchovy a jejich touha po přežití je tedy vyšší.

K dalším haitským zázrakům patří záchrana patnáctidenního novorozeněte, holčičky. Záchranáři ji v ruinách objevili také ve středu. Ležela v postýlce bez jediného škrábance! Když zemětřesení na Haiti udeřilo, její matka Michelene Joassaint (22) ji zrovna kojila ve druhém patře svého domu a pak ji ještě stačila uložit do postýlky. Ta se s dívenkou během otřesů propadla o celé jedno patro.


Dalším, který patří mezi šťastně zachráněné děti, je osmiměsíční chlapeček Jean-Louise, jehož záchranáři našli v neděli. V prvních okamžicích museli bojovat o jeho život. Když zemětřesení na Haiti udeřilo, chlapec byl doma s otcem a starším bratrem. Těm se oběma podařilo uniknout, miminko však v domě nechali. Jeho matka, která v době zemětřesení nebyla doma, chodila k sutinám domu po synovi pátrat. Nikdy ho však nezaslechla. „Čekala jsem, volala jsem na něj, ale neodpovídal mi. Nemohla jsem tam vydržet, nemohla jsem přijmout, že je mrtvý, tak jsem odešla,“ řekla matka reportérům. Jejího syna ale naštěstí zaslechl soused, který zavolal pomoc.

Na Haiti bylo podle OSN už před zemětřesením asi 380 000 sirotků. Zatím není jasné, kolik jich po přírodním neštěstí přibylo, odhady jdou ale do desítek tisíců.

Podle haitské vlády dosáhl celkový počet obětí nejméně 75 000. Neoficiální odhady však stále hovoří až o 200 000. Přibližně 1,5 milionu Haiťanů se ocitlo bez střechy nad hlavou.

akka ( 21. ledna 2010 13:51 )

kdoví, kolik dětí pod troskami takto čeká na záchranu.. Je to hroznéé.

Zobrazit celou diskusi