Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpomalení magistrály: Bude to ještě horší?!

Autor: Barbora Šancová - 
21. ledna 2010
00:01

Omezení hluku… Tak kvůli tomu to všechno začalo! Nejdřív Praha snížila rychlost na magistrále na 50 km/h! A je tu sdružení Pražské matky, které přišlo s nápadem zavést padesátku všude a líbila by se jim spíš třicítka! Co bude dál?

Aby už nikdo nemusel nic vymýšlet, Blesk to udělal za ně. Co takhle magistrálu osadit speciálními značkami, díky kterým bude jedna z hlavních tepen metropole nejen naprosto tichá, ale lidé si na ní ještě i zacvičí?!

Kromě okolních obyvatel se do chrlení nápadů, jak umlčet magistrálu, vložily i Pražské matky. Omezení rychlosti sice prakticky hluk skoro vůbec nesnížilo, ale proč v tom nepokračovat?! Sdružení chce nejen padesátku všude, ale někde by rádo snížilo rychlost i na 30. Na svých webových stránkách už k tomu dokonce vyzvalo i magistrát.

A proč? Nízká rychlost podle něj nejen snižuje hluk, ale i nehodovost. Jak podle pražské radnice, tak i podle dopravního experta je to ale hloupost. „Plošné snížení na padesát na hlavních tepnách je nesmysl, který neexistuje v žádném srovnatelném městě,“ řekl Blesku radní pro dopravu Roman Steiner. „O třicítce v obytné zástavě se dá uvažovat, v některých lokalitách ale už dávno platí,“ podotkl radní.

Podle dopravního experta Stanislava Humla jsou pražské tepny uzpůsobené právě k rychlejší jízdě. „Na těchto typech silnic se navíc vůbec nepohybují chodci, takže nemá smysl jezdit tam třicítkou nebo padesátkou,“ vysvětlil Huml. Členky sdružení by také rády zúžily jízdní pruhy na 2,5 metru. Na zbytku silnice by se prý mohl vybudovat pás pro cyklisty.

Pražané by tak jezdili na kole, což by podle aktivistek odlehčilo provozu. „Například v Amsterodamu je jízda na kole běžná, tam mají ale jiné klimatické podmínky a také rovinu, v Praze tento způsob přepravy moc reálný není,“ dodal dopravní expert.

karel128 ( 21. ledna 2010 22:38 )

Smrku, než napíšeš takovou debilinu, tak si to nejprve ověř kdo na koho doplácí. Každý region a kraj hospodaří se svými financemi z daní vybraných v tom regionu, jako třeba od tebe. A pěšky můžeš chodit ty,vždiť tu vaši dědinu přejdeš za 10minut, tak naco bys potřeboval auto..!

sakra ( 21. ledna 2010 11:44 )

....je skutečně "odborně" na výši, vlastmě katastrofální! Brebendy ale mají určitě na výši.

smrk ( 20. ledna 2010 13:45 )

Hele, ty čistokrevnej pražáku - jen to nesváděj na přistěhovalce - jste pronárod namachrovanců a je jedno kdo je čistokrevnej nebo náplava, ono totiž na Vaše poblémy doplácí zbytek republiky - tak se ho´d do klidu a tiše mrouzkej v koutku !!

kohoutek ( 20. ledna 2010 12:49 )

Doprava v Praze je tragická, bodejť by ne, když 1 rodina má klidně 3 auta a každé ráno každý člen vyjíždí ve svém. S vybudováním pruhů pro cyklisty souhlasím. Vždy se ozývají mimopražští a mají narážky na pražáky. Milí , zlatí, Praha je celá zaplavená přistěhovalci právě z venkova, nejvíce z Moravy, v tramvaji slyšíte jako... já su z Prahy..., jděte tudyma...., pražákovi z toho naskakuje husina. Kdyby jednoho dne vysmahli přistěhovalci z venkova a hlavně z Ukrajiny a Ruska, tak by to byl den naprostého klidu, nepřeplněné dopravy, spisovné češtiny a nenarvané mhd. Z.

smrk ( 20. ledna 2010 12:23 )

A co takhle nasypat v Praze kopec vysoký alespoň 1 km aby měl kde primátor Bém lézt !!! Já bych to udělal tak, že v Praze bych zakázal jízdu autem všude a můžou chodit pěšky a metrem, alespoň budou nejzdravější češi v republice

Zobrazit celou diskusi