Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Haiti: Žena (25) a stařenka (70) přežily 7 dní pod troskami

Pětadvacetiletá Lotteline Lomaz přežila bez vody a jídla pod troskami 7 dní
Pětadvacetiletá Lotteline Lomaz přežila bez vody a jídla pod troskami 7 dní  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
20. ledna 2010
07:17

Sedm dní pod troskami, týden po ničivém zemětřesení na Haiti, vyprostili záchranáři z trosek v hlavním městě Port-au-Prince živou pětadvacetiletou ženu a z pod sutin tamního kostela sedmdesátiletou stařenku.

Oznámila to agentura AFP, podle níž je mladá zachráněná žena při vědomí a v dobrém stavu. 70letá stařenka přežila pod sutinami kostela bez dvou hodin také celý týden. Podle záchranářů si hned po svém vysvobození začala vesele prozpěvovat.

Pětadvacetiletou ženu našli pod troskami zříceného supermarketu francouzští záchranáři z nevládní organizace. "Je při vědomí a v dobré formě," řekl AFP Thierry Cerdan ze skupiny Záchranáři bez hranic (SSF). Spolu s haitskými hasiči a americkými záchranáři vyprošťovali pětadvacetiletou Hoteline Losanaovou z trosek devět hodin.

Zemětřesení, které zasáhlo Haiti 12. ledna, zastihlo Losanaovou v malém bytě nad supermarketem v Port-au-Prince. Zasypaná strávila sedm dní a své přežití připisuje skutečnosti, že sice zůstala zaklíněná pod troskami budovy, ale mohla dýchat a trochu se hýbat. Celý týden ale ani nepila ani nejedla.

"Podařilo se nám najít živého člověka po více než sedmi dnech. To je mimořádné," říká Bruno Besson ze SSF. Už dříve se v úterý mexickým záchranářům podařilo vyprostit z trosek katedrály v Port-au-Prince živou Annu Ziziovou, které je přes sedmdesát let.

Záchranáři uvádějí, že najít pod troskami živé lidi déle než sedm dní od otřesů je výjimečné, ale stále ještě možné. Všechno záleží na jejich zdravotním stavu, na způsobu, jakým jsou uvězněni pod troskami a také na tom, zda se mohou napít a najíst. Americká armáda nicméně v úterý oznámila, že už brzy skončí s pátráním po přeživších.

Týden po ničivých otřesech bylo na Haiti spočítáno a uloženo do hromadných hrobů nejméně 70.000 mrtvých, ale mnoho dalších lidí je podle úřadů stále uvězněno pod ruinami zbořených domů. V troskách se dosud našlo více než 90 živých lidí.

pětadvacetiletou

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi