Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mladík z Kmetiněvsi nakonec ústav opustí, asi příští týden

Barborka (†13) - Robin P. ji znásilnil a zavraždil.
Barborka (†13) - Robin P. ji znásilnil a zavraždil.  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, pal - 
9. ledna 2010
00:09

Mladík, který v lednu 2004 zavraždil svoji třináctiletou spolužačku z Kmetiněvsi na Kladensku, příští týden zřejmě opustí výchovný ústav Klíčov v Praze 9.

Informovala o tom v pátek Česká televize (ČT). Ve čtvrtek přitom vedení ústavu oznámilo, že mladík v Klíčově zůstane. Muži dnes skončila ochranná léčba, rozhodnutí je pouze na něm.

Ředitel ústavu Patrik Matoušů ve čtvrtek uvedl, že mladý muž se rozhodl na krátkou dobu ve výchovném zařízení dobrovolně zůstat. V zařízení má volnější režim než doposud. Dnes ale ředitel ČT řekl, že v řádech dnů muž ústav opustí. Vedení ústavu ho nemůže nadále k pobytu v zařízení nutit. Muž si prý hledá podnájem v Praze a chce pracovat jako číšník.

Mladík se musel léčit do dosažení plnoletosti. Poté mu soud léčení ještě o rok prodloužil. Protože muž čin spáchal jako nezletilý, nemá záznam v trestním rejstříku. Jako netrestanému mu proto nelze uložit hospitalizaci.

Hrozbou pro veřejnost podle ředitele mladík není. "Když bych měl mluvit za sebe, tak tu obavu zas až takovou nemám," řekl Matoušů. Znalecké posudky ale u pachatele kmetiněvské vraždy potvrdily rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Oběť zavraždil a poté ji sexuálně zneužil.

Třináctiletá dívka byla zavražděna před šesti lety na Nový rok mezi Kmetiněvsí a Hospozínem nedaleko Velvar. Nalezena byla u potoka nedaleko silnice mezi poli. K činu se po devíti měsících přiznal tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA.

Obyvatelé Kmetiněvsi na Kladensku nyní uvažují o tom, že kvůli propuštění mladíka z ústavu uspořádají petici. Podle svého starosty Luďka Kvapila by chtěli iniciovat legislativní změny, které by zabránily tomu, aby se podobní lidé mohli volně pohybovat na svobodě.

olpran ( 15. července 2012 20:24 )

helke lidi vieme kde robin bydli a kde se pohybuje.....a zacina delat problemi tak co podniknem..... vezmeme ho do kufra a odvezieme do vesnice odkudbyla ta holcina Barbora

slon159ecek ( 22. ledna 2010 13:21 )

nj..Česká republika...co byste chtěli?ti co nic nedělají tak pořád něco a ti co něco dělají tak sou ,,svatoušci´´ jenže co bysme chtěli....jen by mě zajímalo jakej kretén je p.ředitel Matoušů,když tohle může říct!!!

audia4 ( 11. ledna 2010 14:59 )

jaký zákony???? tady v tom zkurveným státě???? to neměla rodiče??? tohle někdo udělat mojí dceři tak ho zabiju a to myslím smrtelně vážně,nejsem žádnej zabiják,ale pokud budem tohle tolerovat tak jsme v hajzlu,doufám že první oběť bude někdo od Matoušů,ze srdce mu to přeju,debilovi!!!!!!

zirafa ( 9. ledna 2010 22:21 )

místo mělo být samozřejmě

zirafa ( 9. ledna 2010 22:19 )

No, jak jsem někde četla, tak psychiatři, co na něj dělali posudek, mají obavy, že to udělá znova.... JENŽE.... podle zákonů..... a to už je jiný, velký problém, ho nemůžou držet pod zámkem..... ředitel je idio.t, ale on o propuštění nerozhoduje, naštěstí......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání