Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pitr dostal šest let kvůli Setuze

Tomáš Pitr
Tomáš Pitr  (Autor: Ladislav Křivan )
Autor: ČTK, pal - 
8. ledna 2010
20:31

Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr dostal v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z roku 2000 souhrnný trest šest let vězení. Verdikt v pátek vynesl pražský městský soud.

Potrestal i Michala Zouhara, kterému uložil dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Muži podle verdiktu vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit, které tím způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Pitra soud uznal vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Zouhara z pomoci k tomuto trestnému činu. Pitr by si měl svůj trest odpykat ve věznici s dozorem. Prvoinstanční senát mu uložil i pětiletý zákaz výkonu funkcí ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev, Zouhar dostal stejný zákaz na tři roky.

Pitrovi soud uložil trest souhrnný, již v roce 2006 byl totiž pravomocně odsouzen k pětiletému trestu vězení za daňové delikty z roku 1994. Do vězení nenastoupil a od roku 2007 se podle všeho skrývá v zahraničí. Je na něho vydán tuzemský, evropský i mezinárodní zatykač.

Škodu podle verdiktu muži nahrazovat nemusejí. Předsedkyně trestního senátu Eva Brázdilová připomněla, že se Agrocredit (AGC) nepřipojila k řízení s nárokem na náhradu škody a sdělila, že se necítí být poškozenou.
Dnešní rozsudek je nepravomocný, Pitrův advokát Daniel Tetzeli se proti němu na místě odvolal. Státní zástupkyně a Zouhar si ponechali lhůtu na podání odvolání. "Stále se cítím nevinný," prohlásil Zouhar.

"(Jednání Pitra a Zouhara) Bylo vedeno s úmyslem vyvést akcie společností Setuza a Milo Surovárny," uvedla Brázdilová. "Jsme přesvědčeni, že jste oba moc dobře znali ty vztahy, znali ty souvislosti, takže jste jednal s plným vědomím toho, jaký obchod je uzavírán, co je jím sledováno," řekla pak směrem k Zouharovi.

Motivem byla podle soudu snaha vyvést akcie Setuzy a Mila z dosahu Československé obchodní banky (ČSOB), která převzala Investiční a Poštovní banku (IPB) po jejím pádu. Podle obchodního rejstříku byly totiž v roce 2000 IPB s podílem 750 milionů korun a Setuza s podílem 700 milionů korun majiteli společnosti Českomoravská finanční a leasingová (ČMFL), která vlastnila AGC.

derek ( 9. ledna 2010 03:27 )

respektovat tento stát ,když není ani schopen zatknout Tomáše Pitra. Policie je banda pitomců a jediné co dokáže je dávat pokuty za rychlost ,ale potírat zločin je nad jejich inteligenci jo holt Policie s titulama z Plzně ,by se měli přejmenovat na Polpl . Policie Plzeň. Tento stát je už jen k smíchu

sosacek ( 8. ledna 2010 20:02 )

Já zase dostal teplý ponožky..

petrzkopecku ( 8. ledna 2010 19:45 )

Tak se ptám, co dělá naše BIS?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa