Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chelsea Hotel : PŘÍZRAKY BOHÉMY

.
8. ledna 2010 | 10:29

VÝSTAVA: Chelsea Hotel: PŘÍZRAKY BOHÉMY

KDE: DOX - Centrum současného umění, Praha 7

KDY: 4.12.2009 - 29.3.2010

Jsme svědky konce bohémy? Tuto otázku bez jasné odpovědi klade výstava Přízraky bohémy, probíhající v galerii Dox, centru současného umění v Praze.

Výstava se nesnaží podat kompletní přehled obyvatel a historie hotelu Chelsea. Soustřeďuje se na klíčové autory své éry: Andy Warhola, Roberta Mapplethorpa, Michela Audera, Jonase Mekase a Harryho Smithe. Nechce je však srovnávat, hledat v nich jinou spojitost, než místo jejich inspirace.

Prostor, kde se výstava pořádá, vás už při vstupu uvítá atmosférou, která doslova pohltí. Připraví na to, co máte odhalit. Tématická hudba nesoucí se industriální budovou, zní jako echo, smích, nářek i křik přízraků minulých osudů. Sál neprezentuje všechna díla najednou. Každý umělec má svou část, uzavřenou od ostatních. Mnohem víc tak navozuje pocit, že vstupujete do jeho niterného světa inspirace, světa pohnuté duše.

Místo obtěžkané legendami, místo, kde byl exces vítán, kde se duše příchozích mohla zničit, nebo vzkřísit. Svět plný sexuality, drog a fetiše. Hotel Chelsea byl pro mnohé záchrannou sítí před reálným světem. Pro jiné hrobem.

Přijďte do galerie Dox zažít střípek rozmazané reality bohémů, ochutnat hořko sladkou příchuť života, který vedli.

Autor: Adéla Pěničková
Klíčová slova: tip;výstava;hotel chelsea;
Diskuse ke článku
.
Související články