Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Horolezec: Zdolal Mount Everest, na Tatry nestačil

Zsolt Eröss v nemocnici, kde se zotavuje po úrazu. Lavina, která ho smetla, mu zlomila obě nohy.
Zsolt Eröss v nemocnici, kde se zotavuje po úrazu. Lavina, která ho smetla, mu zlomila obě nohy.  (Autor: Nový Čas)
Autor: INT, shp - 
6. ledna 2010
05:00

Zdolal osm »osmitisícovek« světa. Na slovenské Tatry, jejichž nejvyšší bod dosahuje výšky 2655 metrů, ale už nestačil. Maďarskému horolezci Zsoltovi Erössovi (42) se stala osudná malá lavina, která ho smetla i s jeho týmem.

Dnes zkušený himálajista začal s horolezectvím už ve dvanácti letech. Za třicet let své kariéry zdolal Mount Everest, K2 nebo jihoamerickou Aconcaguu. Z náročných výstupů má Zsolt Eröss bohaté zkušenosti, ale ani ty mu nepomohly při výstupu ve slovenských Tatrách. Na nich ho o uplynulém víkendu smetla společně s dvěma kolegy menší lavina. Ta nebohé horolezce vláčela 250 metrů, než se usadila v Dračí dolínce.

„Zbabral jsem to. Překvapily nás nejmenší velehory světa,“ nevěřícně kroutil hlavou Eröss po záchraně z laviny. Zasypané maďarské horolezce, kteří volali o pomoc, totiž musela vysvobodit horská záchranná služba. Eröss si z nepodařeného výstupu odnesl nemilý suvenýr v podobě zlomených nohou. „Nebyla velká, ale rychlá. Myslel jsem si, že jsme vybrali dobré místo na lezení, ale svah byl velmi strmý. Byli jsme společně jištěni a já jsem neudržel kamarády, které masa sněhu strhla a vzala i mě,“ popisuje Eröss z nemocnice pád laviny.

Všichni horolezci se nyní zotavují v nemocnici v Popradě a čeká je brzký převoz do Maďarska.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi