Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování proti tetanu? Nedostupné!

Archiv
Archiv  (Autor: Archiv)
Autor: Vlaďka Hradská - 
4. ledna 2010
06:13

Už dva a půl měsíce Jana Vrbová (44) marně shání očkování proti tetanu. Když jí lékaři v nemocnici 22. října zašili roztrženou ruku, napsali jí i recept na tetavax. To ještě netušila, že ve všech lékárnách v okolí uslyší stejnou odpověď: Nemáme!

„Měla jsem pracovní úraz. Fréza mi roztrhla ruku. Dostala jsem recept na protitetanovku, že mi ji obvodní lékařka píchne. Zkoušela jsem to nejdříve u nás v Týně, pak v dalších městech kraje a i v Praze. Ale všichni lékárníci mi řekli, že ji nemají a na skladě taky není,“ povzdechla si Jana Vrbová.

Lékaři jí doporučili, že má počkat, až zase sérum bude. „Já mám ale strach. Lhůta od posledního očkování mi už dávno uplynula. Jak je možné, že v Česku neseženu vakcínu proti tak nebezpečné nákaze?“ postěžovala si Blesku pacientka.

Blesk obvolal některé lékárny v zemi a dostalo se mu stejné odpovědi. Tetavax není. Poradit nedokázali hygienici ani očkovací centra. Co ale mají dělat ti, kteří kvůli poranění vakcínu potřebují?

Hlavní hygienik ČR Michael Vít konstatoval, že tetavax je jen pro děti. Pro úrazové očkování dospělých je určena očkovací látka Alteana. „Ve čtvrtém čtvrtletí jsme z rezerv uvolnili 80 tisíc dávek. Pár tisíc jich u distributorů ještě bude, lékárníci si je však musejí objednat,“ řekl Vít.

Tetanus způsobuje křeče a smrt
tetanus je infekční onemocnění vyvolané neurotoxinem bakterie Clostridium tetani. Projevuje se křečí svalů. Může skončit smrtí, když selže srdce či plíce.
● nákaza se přenáší do půdy ze střev býložravců a přežívá desítky let. Aby se dostala do kůže, stačí drobné poranění hřebíkem, třískou nebo píchnutí o trn.
● jedinou účinnou prevencí je očkování. V Česku do 14 let věku dostane dítě 6 dávek, pak následuje přeočkování vždy po 10 až 15 letech.
● pravidelné přeočkování lidé podceňují a zapomínají na něj. Mnozí ani neví, kdy poslední vakcínu proti tetanu vlastně dostali!

snehulienka ( 4. ledna 2010 23:40 )

Tetanovka sposobuje smrtelne ochorenie ALS, JB syndrom=ochrnutie a dalsie hrozne ochorenia. Nechapem,preco v 3 mileniu,ked sa uz nikto v pode s vykalmi krav a koz nevrta a mame spustu antibiotik,ktorymi sa tetanus lieci-preco si musime pichat vakciny ktore nam mozu sposobit ochrnutie ?

bara ( 4. ledna 2010 11:02 )

a proč by to měl někdo umět, když na vedoucích místech, na postech, kde se rozhoduje, nesedí odborníci, ale politici???

bara ( 4. ledna 2010 10:59 )

a kam to až povede, než se už dost takhle nas.raní lidé dají dohromady a vzniknou nepokoje? nespěje to k ničemu dobrýmu, co se v našem státě děje, vše jde od deseti k pěti, nejen ve zdravotnictví. . kdysi jeden z politiků pravil k lidu českému, že každé jejich rozhodnutí znamená krok vpřed. hehe...jenže zapomněl podotknout, že po kroku dopředu následují hned dva kroky dozadu...

sakra ( 4. ledna 2010 09:50 )

Hlavně, že v TV všichni kecají a nabádají, ať si lidé sami hlídají přeočkování proti tetanu s tím, že je to nemoc smrtelná. To platí i o MZ. Před "listopadem" byla všechna očkování zdarma a hlídaná lékaři, tetanovka byla zaznamenána i v OP, takže každý věděl kdy má jít na přeočkování, nebo ho při návštěvě lékař upozornil, že se termín blíží. Zřejmě tady tomu nevládli tací diletanti za jaké je "novodobí" VLÁDCI vydávají za podpory médií.

bosomfriend ( 4. ledna 2010 06:56 )

Hlavne, za mame vsichni auta, ze jezdime 3x rocne na dovolenou. Staci vsak malickost a jste na okraj smrti a to jen proto, ze jste volili lumpy a starali se jen o sve blaho. Takze si to vlci chovani lekaru a lekaren prictete ke sve lhostejnosti zamyslet se u voleb.

Zobrazit celou diskusi