Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za cigarety, pivo i benzin si porádně připlatíme

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jip, vyr, mia - 
4. ledna 2010
05:00

Všechny změny, které pro letošek nachystala vláda, jsou ve znamení úspor. Hledat někoho, kdo si polepší, by bylo jako hledat jehlu v kupce sena. Stát si musí utáhnout opasek a s ním i my všichni.

Daň z přidané hodnoty a spotřební daň roste

■ Základní sazba DPH, která se používá pro většinu zboží a služeb, se zvyšuje z 19 % na 20 %. Snížená sazba, používaná například pro potraviny, se zvyšuje z 9 % na 10 %.

■ Naroste také spotřební daň – o korunu na litr se zdraží benziny a některé ropné produkty, u cigaret jde asi o 4 haléře na kus, u tabáku o 60 Kč na kilogram, zdraží se i alkohol a pivo, tvrdý alkohol dokonce o 5 korun na litr.

■ V České republice jsou dlouhodobě nejoblíbenějšími lihovinami tuzemák a vodka. Přitom obojí v tomto roce podraží zhruba o 12 Kč.

■ Prodejce do ceny lihovin kromě vyšší daně zahrne také další nákladové položky jako například dopravu, tedy i vyšší cenu paliva.

■ Krabička cigaret bude ve výsledku stát asi o 3 koruny víc, ale kuřáci to pocítí nejdříve v únoru. Výrobci a obchodníci se asi první měsíce podělí, obětují část marží, aby cenu udrželi ve stejné výši.

■ Kvůli zdražení zboží a služeb by každá rodina měla měsíčně hrábnout hlouběji do kapsy. Konkrétně by se náklady domácností měly zvednout o stovky korun.

462043:gallery:true:true

Vysoká daň z nemovitosti

■ Jejich výše roste opravdu citelně. Sazba u pozemků a staveb se většinou zdvojnásobuje. Místní úřady navíc mohly ještě daň zvýšit pomocí místního koeficientu.

■ Daň se nezvyšuje například u orné půdy, zahrad a hospodářských lesů nebo staveb sloužících pro ostatní podnikatelskou činnost.

■ Ruší se i některá osvobození od daně z nemovitosti. Platit nadále nemusíte pouze tehdy, jestliže jste majiteli staveb, u kterých se přešlo z vytápění pevnými palivy na ekologický způsob vytápění (využívající solární, větrnou nebo geotermální energii nebo energii z biomasy), a to po dobu pěti let od provedení změny vytápění.

■ Daň musí nově platit i majitelé novostaveb.

Daň z příjmu fyzických osob

■ Sazba daně z příjmů se zatím nemění, je nadále 15 % ze superhrubé mzdy.

■ Z daní si lze odečíst úroky z hypotečního úvěru na bydlení (až do výše 300 tisíc korun ročně), pojistné na penzijní připojištění nebo pojistné na životní pojištění.

Zvyšují se slevy na dani: na vyživované dítě žijící ve společné domácnosti si můžete odečíst 11 604 korun ročně (967 korun měsíčně) namísto stávajících 890 korun měsíčně.

Podnikatelé

■ Protikrizový balíček počítá s urychlením odpisů do nákladů. Například auto lze odepsat už za 24 měsíců místo za 5 let. Podnikatelé mají i možnost mimořádných odpisů majetku.

■ Česká pošta od ledna doručuje do datových schránek fi rem i fyzických osob elektronické faktury. Cena zprávy je 15,04 Kč bez DPH, hradit se bude měsíčně. Platí se paušál 20–50 Kč podle počtu odesílaných zpráv.

■ Od 29. 12. 2009 platí zákon, který výrazně zjednodušuje podnikání ve službách v Evropské unii. Můžete dočasně podnikat ve službách, aniž byste si museli vyřizovat oprávnění v zemi, kde nově podnikáte, stačí oprávnění z mateřské země.

■ Novinkou je také tzv. tichý souhlas. Pokud zažádáte úřad o povolení k nějaké činnosti a úřad se ve stanovené době nevyjádří, pak platí, že souhlasí.

Co se změní v roce 2010?

sakra ( 4. ledna 2010 10:00 )

Nenechme se mýlit. Promítne se to do všeho! Chce to jen sledovat!

Zobrazit celou diskusi