Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rok 2010: Léky podraží, nemocenská se sníží

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jip, vyr, mia - 
4. ledna 2010
05:00

Všechny změny, které pro letošek nachystala vláda, jsou ve znamení úspor. Hledat někoho, kdo si polepší, by bylo jako hledat jehlu v kupce sena. Stát si musí utáhnout opasek a s ním i my všichni.

Nemocenské dávky klesají

■ Všechny změny, které se týkají nemocenské a náhrady mzdy při neschopnosti, jsou zavedeny jen na letošní rok. Jsou totiž součástí úsporného krizového balíčku.

■ Při placení pojistného na důchodové a nemocenské pojištění je zapotřebí si uvědomit, že nově je splatnost pojištění vždy ke 20. dni následujícího měsíce – s tím, že do této chvíle musí být na účtu příslušného úřadu.

■ Za první tři dny nemoci nedostanete nic – ani náhradu mzdy, ani nemocenskou. Výjimkou je nařízená karanténa – například při epidemii chřipky, kdy dostanete peníze od zaměstnavatele od prvního dne neschopnosti. Od státu byste nemocenskou dostávali až od 15. dne.

■ Zaměstnanci pracující ve směnném provozu už dostanou náhradu mzdy v nemoci po 24 neodpracovaných hodinách.

■ Podnikatelé, kteří si platí nemocenské pojištění, nedostávají nic prvních 14 dní nemoci.

Je marodění ztrátovější než vloni?

■ Při krátké nemoci ne. Během prvních 14 kalendářních dní poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy, ale pouze za pracovní dny. Od 15. kalendářního dne pak vyplácí nemocenské správa sociálního zabezpečení.

■ Při pracovní neschopnosti delší než 30 dnů to bude méně, protože se nezvyšuje vyměřovací základ, jak tomu bylo dosud, pokud jste marodili déle. Celou neschopnost je nemocenská 60 % vyměřovacího základu.

■ Pokud jste nemocní již od loňského roku, přepočte se výše vašeho nemocenského na podmínky roku 2010, takže dostanete méně.

■ Pokud vás zaměstnavatel nachytá, že nedodržujete lékařem stanovený režim, může vám v prvních 14 dnech snížit nebo dokonce odejmout náhradu mzdy. Po 14 dnech vám peníze může sebrat správa sociálního zabezpečení.

Sníží se ošetřovné?

■ Ano, doposud se poskytovalo od prvního dne, po dobu nejvýše devíti dnů. Teď za první tři dny nedostanete nic a maximální délka ošetřovného je 6 dnů (výjimečně 13 dnů u osamělých rodičů).

■ Změna také je, že ošetřovné dostanete nejen na dítě, ale i na jakéhokoli člena rodiny. Například když si partner zlomí nohu a nemůže chodit.

DŮCHODY

Starobní důchod

■ Všechny důchody vypočtené do konce roku 2009 zůstávají, nebudou se valorizovat ani zvyšovat. Průměrný starobní důchod je v současnosti 10 031 Kč.

■ Změnou je i to, že za posílání důchodu přes poštu zaplatíte nově 21 Kč, které vám rovnou strhnou z částky důchodu.

■ Studium na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole se nezapočítává do odpracovaných let. Pokud chcete, aby se započetl, musíte si při studiu sami platit sociální pojištění ve výši alespoň 1660 Kč měsíčně!

■ Lze zažádat, aby do průměru pro výpočet důchodu nebyl započten váš příjem během mateřské.

■ Posouvá se hranice důchodového věku a nutná doba pojištění.

462033:gallery:true:true

Předčasný důchod

■ Od ledna nesmí jít do předčasného důchodu nikdo, kdo pracuje, byť na dobu neurčitou.

■ Odejít do předčasného důchodu nelze dříve než 720 dnů před starobním důchodem, pokud nechcete přijít o dost peněz.

 

462031:gallery:true:true

Invalidní důchod

■ Místo současného rozdělení na plný a částečný invalidní důchod bude invalidita rozdělená do tří stupňů, které budou záviset na tom, nakolik poklesla vaše schopnost pracovat. Vzhledem k tomu se všechny invalidní důchody přepočtou – do konce ledna se písemnnou formou dozvíte, jakou částku budete pobírat.

■ Mírně se mění také potřebná doba pojištění, která je nutná pro vyplácení invalidního důchodu.

 

462034:gallery:true:true

Sociální a zdravotní pojištění

■ Sazby pojistného pro zaměstnance se zvyšovat nebudou. Víc zaplatí jen zaměstnavatelé a podnikatelé – už nejsou slevy na pojistném.

■ Osoby samostatně výdělečně činné zaplatí od ledna vyšší minimální zálohu na zdravotní pojistné. Je to 1601 Kč měsíčně – tedy o 11 Kč, víc než to bylo v roce 2009.

■ Víc zaplatí na pojistném pouze lidé s nadstandardními příjmy – tedy s výplatou nad 120 000 Kč měsíčně. Ti zaplatí i vyšší daň z příjmu.

Zdravotnictví

■ Mění se ceny léků, jejich úhrady ze zdravotního pojištění i DPH na léky. DPH stoupne o 1 procento, maximální ceny léků i jejich úhrada od pojišťoven klesnou o 7 procent.

■ Doplatky pacientů by podle ministerstva zdravotnictví měly zůstat stejné. Kvůli přeceňování léků mohou být začátkem ledna lékárny nějaký čas zavřené.

■ Děti budou očkovány zdarma a dobrovolně proti pneumokokovi – týká se to dětí, které jsou narozeny po 1. srpnu 2009.

■ Znovu je pojišťovnou hrazeno očkování dětí proti TBC v 11 letech.

462040:gallery:true:true

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi